Ministr: Stamilionové odškodné pro Starku není reálné

Praha – Stamilionové odškodnění, které žádá příbramský podnikatel Jaroslav Starka kvůli neprokázanému obvinění a pobytu ve vazbě, není podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) reálné. Žádost posoudí odbor ministerstva spravedlnosti. V současnosti se vyplácí řádově statisícové částky, řekl Pospíšil v dnešní Partii televize Prima Family.

Pokud byla stížnost podána, ministerský odbor odškodňování ji podle Pospíšila posoudí podle objektivních kritérií. Starka také nemusí dostat vůbec nic. Pokud nebude s verdiktem spokojený, může se obrátit na soud, podotkl Pospíšil. Předseda KSČM Vojtěch Filip upozornil na to, že Starkova vazba nemusela být neoprávněná. Mohla být uložena například kvůli tomu, aby neovlivňoval svědky.

Pro odškodnění jsou podle Pospíšila stanoveny zákonné limity, podle kterých se vypočítává. Stát musí zdůvodnit, proč určitou částku stanovil a proč ji pokládá za přiměřenou. „V současnosti se vyplácí částky v řádech statisíců,“ dodal ministr.

„Sepsali jsme právě žádost adresovanou ministerstvu spravedlnosti. Je to žádost o náhradu škody způsobené nesprávným úředním postupem… Můj klient si nepřeje zveřejnit přesnou částku, ale je v řádech stamilionů korun,“ řekl Aktuálně.cz Starkův advokát Julius Kramarič.

Někdejší vlastník příbramského fotbalového klubu a člen vedení fotbalového svazu Starka byl zatčen v listopadu 2006. Starku obvinili z toho, že se podílel na zmizení Lamberta Krejčíře, otce kontroverzního podnikatele Radovana Krejčíře, který před českými policejními a justičními orgány uprchl do JAR. Vyšetřování skončilo fiaskem a Starka byl v únoru 2007 z vazby propuštěn.