Nový měřič slibuje krevní vyšetření bez odběru

Praha – Mezi odborníky v oboru lékařství se začíná stále více mluvit o novém ruském přístroji, který umožní vyšetřit krev pouze s pomocí čidel připevněných na těle. Odpadá tak mnoha pacientům nepříjemně známá procedura s jehlami. Problémem, který prozatím rozděluje lékaře i znalce, jsou nejasné informace o skutečných účincích měřiče. Zařízení funguje na analýze infračerveného záření a lékaři na jeho spolehlivost zatím příliš nevsázejí. Zprávy ze zkušebních laboratoří však hovoří o podivuhodně přesných výsledcích.

Česká lékařská komora novou metodu prozatím nezavrhla, o jejích účincích se však chce nejdříve přesvědčit na základě vypracovaných studií. Přístroj přitom slibuje analýzu celkem 117 různých údajů o zdravotním stavu – a to během vyšetření o délce pouhých 6 minut. „Výsledky jsou samozřejmě orientační. Je to screeningové vyšetření, které ovšem směřuje k tomu, že okamžitě odhalí, v které části organismu se odehrává nějaká patologie,“ uvedl Josef Lopata ze zdravotnického institutu QMI.

Zařízení si nechal patentovat ukrajinský vědec Anatolij Malychin s kolegou. Původně mělo sloužit k analýze zdravotního stavu kosmonautů ve vesmíru. Odborníci z řad biochemiků jsou vzhledem k využití ve všeobecném lékařství zatím spíše skeptičtí. „V tuto chvíli bych nedoporučoval občanům, aby tomu věřili. Chybí vědecká data, která by ověřila účinnost tohoto přístroje,“ sdělil Tomáš Zima z Ústavu klinické biochemie a laboratorní diagnostiky.

Podle Pavla Sklenára z Centra neinvazivní medicíny Aditus Vitae se nedůvěřiví lékaři brzy dočkají. „Pracujeme na tom, připravují se odborné publikace ve spolupráci s renomovanými odborníky, ale všechno potřebuje svůj čas,“ dodal.

Přístroj na neinvazivní vyšetření krve stojí 1 milion korun. V České republice ho má zatím čtrnáct soukromých pracovišť. Za vyšetření pacienti v současnosti platí 1 400 korun a víc. Analyzátor se už dostal do hledáčku nejen České obchodní inspekce, ale i lékařské komory. Její doktoři dokonce přístroj sami vyzkoušeli na skupince pacientů, kterým zároveň odebrali krev. „Dospěli jsme k pozoruhodným výsledkům ve smyslu shody. Na jednu stranu to pro mě bylo překvapení, na druhou stranu se z těchto výsledků se nedá nic seriózního usuzovat,“ zhodnotil Pavel Kubíček z Vědecké rady ČLK.

Česká lékařská komora prozatím soukromníkům doporučila, aby si zaplatili studii, která by přínos přístroje dokázala. Mezitím ho smí kliniky používat jenom k poradenství. Léčba na základě těchto výsledků dosud není povolena.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)