Nečas: Výroky o paktu EU zahájil Schwarzenberg prezidentskou kampaň

Praha – Premiér Petr Nečas (ODS) a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) se do sebe znovu pustili kvůli unijnímu rozpočtovému paktu. Schwarzenberg označil v dnešních Otázkách Václava Moravce za „pohádky“ tvrzení, že smlouva přenáší národní pravomoci na orgány Evropské unie. Vládní mandát pro Nečase byl ohledně podpisu úmluvy podle něho otevřený a žádný postup mu nepřikazoval. Nečas na výroky ministra reagoval tím, že je považuje za zahájení prezidentské kampaně. Na summitu, kde se pakt podepisoval, prý postupoval přesně podle mandátu vlády.

Za odmítnutím paktu ze strany premiéra nestojí zájmy České republiky, ale vnitropolitické důvody, tvrdila doposud ČSSD a dnes to nepřímo potvrdil i Karel Schwarzenberg. Nečas prý pakt začátkem března nepodepsal z vnitropolitických důvodů; s ohledem na odpor části ODS vůči EU a na záporný postoj prezidenta Václava Klause.

„Nebudu komentovat zahájení prezidentské kampaně pana Schwarzenberga, navíc učiněné v zábavním televizním pořadu,“ reagoval na vyjádření ministra zahraničí v krátké textové zprávě Nečas. Dodal, že přesně následoval instrukce, které dostal od vlády. „Tedy nepřipojit podpis ke smlouvě do té doby, než bude nalezena vládní a koaliční shoda nad způsobem případné ratifikace,“ upřesnil premiér.

Karel Schwarzenberg
Zdroj: Alexandra Mlejnková/ČTK

Schwarzenberg by podle Nečase neměl mandát zpochybňovat, svůj názor může prosadit vyjednáváním. „Nelze si to vytrucovat či získat vydíráním,“ zdůraznil Nečas.

Premiér si se Schwarzenbergem vyměnil ostrá slova už na přelomu ledna a února, kdy Nečas smlouvu v Bruselu odmítl poprvé. Schwarzenberg jej tvrdě zkritizoval a prohlásil dokonce, že Nečasův postoj škodí českým národním zájmům. Předseda vlády kontroval prohlášením, že Schwarzenberg špatně a málo pracuje a tráví příliš mnoho času v zahraničí. Později se ale oba koaliční politici dohodli, že budou zdrženlivější ve výrocích ohledně sporu o podpis smlouvy o fiskální unii.