Kongresovému centru svítá naděje na splacení miliardového dluhu

Praha – Hlavní město může prodat část Kongresového centra a zaplatit tak dluh za pořádání summitu Mezinárodního měnového fondu. Souhlas Praha dostala od ministerstva financí víc než po roce. Do dvou let metropole musí z původní čtyřmiliardové pohledávky doplatit ještě dvě miliardy.

Kongresové centrum sice vydělává, na umoření miliardového dluhu to ale zdaleka nestačí. Vloni za koncerty a kongresy získalo 176 milionů, pronajímá taky kanceláře a parkoviště - to všechno dalo dohromady 282 milionů korun. Na dluhy šlo 40 procent z tržeb. „Celý dluh pravděpodobně nezvládneme, ale zvládneme to určitě tak, aby se zbytek dal přefinancovat. Máme předběžně schválený prodej majetku,“ uvedl generální ředitel KCP Michal Kárník.

Na souhlas od ministerstva financí, které má na nemovitosti i pozemky KCP zástavní právo, čekalo centrum rok. Úřad prodej odmítal, před pár dny ale otočil. „Ministerstvo financí je v konstruktivním jednání s magistrátem hlavního města Prahy. Je důležité, aby to výsledné řešení nemělo dál vliv na státní rozpočet,“ upozorňuje mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Do prodeje půjde hotel, který příliš nevydělává, a business centrum s kancelářemi, z jejichž pronájmu má KCP přes 50 milionů korun ročně.

„Hlavní budovu a její funkci bychom chtěli zachovat, protože Praha Kongresové centrum potřebuje, žádné jiné funkční nemá,“ říká pražský primátor Bohuslav Svoboda. Centrum už v těchto týdnech připravuje odprodej nemovitostí, počítá ale s tím, že nového majitele budou mít až v roce 2014. Pokud se dohodne s ministerstvem, vypíše výběrové řízení už v březnu.

KCP se dostalo do problémů před rokem 2000, kdy kvůli zasedání Mezinárodního měnového fondu prošlo rozsáhlou rekonstrukcí. Stála tři miliardy. Kromě Prahy ji měl platit taky stát. Nakonec ale peníze nedal a všechno platilo město. I s úroky se suma vyšplhala na 4,4 miliardy korun.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)