Cizinci vařili pervitin, lacino ho prodávali a peníze utratili na automatech

Praha – Šest cizinců zadržela policie po objevení dvou varen pervitinu na Mladoboleslavsku a Českobudějovicku. Hrozí jim až deset let vězení. Podle Jaromíra Badina z kriminální policie dovedla k varnám policisty stopa z Prahy 9, kde bydlel jeden z podezřelých. Zadržení Asijci putovali rovnou do vazby, jsou mezi nimi i dvě ženy. Policie se obávala, že by mohli být ozbrojeni, proto na místo poslala zásahovou jednotku.

„Jsou podezřelí z nelegální výroby a distribuce narkotik,“ uvedl Badin. Policisté u jednoho z mužů našli zbraň. Čtyři ze zadržených už byli v minulosti soudně trestáni, jedna z žen čelila podezření kvůli nelegálnímu pěstování marihuany.

Kriminalisté skupinu sledovali od srpna loňského roku, detektivové na ni přišli především díky odposlechům. Během několika měsíců vystřídali pachatelé na 50 neregistrovaných mobilních telefonů. Od té doby podle policistů vyrobili až několik kilogramů drogy. „Vařiči měli celkem malý zisk z výroby, kolem 50 korun za gram,“ doplnil. Všechny peníze pak utratili hraním na herních automatech.

Policie v laboratořích zajistila 300 gramů pervitinu, stejné množství marihuany a půl kilogramu nehotového pervitinu, který byl v poslední fázi výroby. Drogy mířily k uživatelům v Praze, Středočeském a Jihočeském kraji. Léky na výrobu drog podezřelí zřejmě ilegálně dováželi z Polska. „Zbytky chemikálií a nádoby pohazovali v lese a v příkopech kolem silnic,“ uvedl Badin. Policisté všechny nebezpečné předměty sebrali a ekologicky zlikvidovali.

Kriminalista Jaromír Badin:

"Vyráběli drogy v naprosto primitivních podmínkách v pronajatých prostorách v bytě. V této souvislosti bych rád apeloval na všechny, aby dávali pozor, koho mají za sousedy."

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)