Klaus navrhl Senátu Koudelku na ústavního soudce

Praha - Prezident Václav Klaus dnes oficiálně požádal Senát o souhlas se jmenováním někdejšího poslance ČSSD Zdeňka Koudelky na místo soudce Ústavního soudu. Hrad to oznámil na své webové stránce www.hrad.cz.

Docent ústavního práva Koudelka byl do roku 2006 místopředsedou sněmovního ústavně právního výboru a poslancem za ČSSD. Členem strany je dodnes. Do loňského ledna působil jako náměstek nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké. Nyní je náměstkem ředitele Justiční akademie v Kroměříži.

Klaus horní komoře v prosinci navrhl na nového ústavního soudce předsedu pražského městského soudu Jana Sváčka, Senát ho ale odmítl. Prezident tak nyní přichází s dalším jménem, na kterém se pokusí se Senátem shodnout. Ani Koudelka ale zřejmě úspěch v Senátu nemá zdaleka zaručený, a to přesto, že v horní komoře nyní mají většinu jeho spolustraníci z ČSSD.

Mezi sociálnědemokratickými senátory jsou na Koudelku podle místopředsedkyně jejich klubu Jiřiny Rippelové rozdílné názory. Soudí, že ČSSD nebude ohledně Koudelkovy podpory jednotná. Předseda senátorů ČSSD Petr Vícha řekl, že Koudelkova stranická příslušnost je z jeho pohledu spíš přitěžující okolnost. Zdůraznil, že musí rozhodovat odborné znalosti kandidáta, a nikoli členství ve straně. Podobně se vyjádřili i někteří další sociální demokraté.

Před samotným rozhodnutím Senátu čeká Klausova kandidáta vystoupení na senátních výborech a klubech. Rozhodující přitom zřejmě bude jednání senátorského klubu ČSSD.

Jako poslanec se Koudelka podílel na přípravě novely volebního zákona, kterou po volbách v roce 1998 chtěly ČSSD a ODS posílit roli velkých stran. Klíčové části návrhu ale tehdy odmítl Ústavní soud. V médiích byl kritizován za to, že zasahoval do kauzy vyrovnání České republiky se společností Diag Human, když radil někdejšímu ministru zdravotnictví Bohumilu Fišerovi s výběrem právníka a znalce pro spor. V únoru 2006 podpořil prezidenta Klause v jeho sporu s šéfkou Nejvyššího soudu Ivou Brožovou.

Klaus ve čtvrtek novinářům řekl, že Koudelku považuje za znalce ústavního práva a kvalitního člověka. Pro Ústavní soud by podle něho byl přínosem. Prezident poznamenal, že se senátory předem o nominaci Koudelky nejednal, poznamenal ale, že by ho zajímalo, jak by ČSSD v Senátu odmítala svého „dlouholetého, mimořádně kvalitního poslance“.