Rampula prý plýtval státními penězi

Praha - Vrchní státní zastupitelství (VSZ) v Praze údajně v minulých letech plýtvalo státními penězi. Napsal to server Aktuálně.cz. Jeho šéf Vlastimil Rampula si podle výsledků kontroly třeba nechal na služebních cestách v zahraničí proplácet již hrazené kapesné a jídlo. Audit zadal Rampulův předchůdce Stanislav Mečl. Ten VSZ řídil od listopadu 2011 do letošního února, kdy Rampula uspěl u soudu s rozkladem proti svému odvolání a vrátil se do funkce. Zastupitelství se k výsledkům kontroly nevyjádřilo.

Server uvádí, že má k dispozici zprávu kontrolorů, v níž je zaznamenáno několik pochybení, která se na VSZ za Rampuly stala. Audit se podrobně zabýval čtyřmi zahraničními cestami, kterých se vedení zastupitelství účastnilo mezi roky 2009 až 2011. Stát podle něj třeba zbytečně zaplatil téměř 100 000 korun za dvě jednodenní cesty několika žalobců a stážistů do Německa. Oficiální návštěvy německého generálního prokurátora se totiž účastnil jen Rampula se svým náměstkem. Ostatní státní zástupci dostali 45 eur (zhruba 1 100 korun) a šli na tamní předvánoční trhy.

Při zmíněné cestě do Německa a rovněž třeba při návštěvě Kazachstánu si také Rampula podle kontrolorů nechal proplatit kapesné a peníze za jídlo, které už měl hrazené. Na kolik si tím měl přijít, zpráva neuvádí.

Úřad si nechal vytvořit vizitky s logem, které ale nesmí používat

Dále Rampula podle auditu určité firmě přímo zadal dodávku nábytku do kanceláří VSZ za téměř 1,5 milionu korun. Údajně také zastupitelství zaplatilo 1,2 milionu korun za pronájem a následný odkup nového auta Škoda Superb, jehož pořizovací cena byla asi 720 000 korun.

Neúčelně úřad podle kontrolorů rovněž vydal 24 000 korun na vytvoření loga VSZ a dalších 66 000 korun na vyhotovení vizitek a dopisních papírů s tímto logem. Dle zákona ale musí zastupitelství používat na oficiálních písemnostech jen symboly České republiky. Vrchní státní zastupitelství v Praze nechtělo výsledky auditu komentovat. „O kontrole nevím, dělalo se jich tady několik. Nemůžu se k tomu vyjádřit,“ řekla serveru mluvčí úřadu Irena Válová. Rampula na dotazy Aktuálně.cz nereagoval.

Rampulu z vedení zastupitelství odvolal loni v říjnu ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Šéfovi pražského VSZ vytýkal například to, že vážně porušil své povinnosti, když ve více případech nereagoval na chybná rozhodnutí podřízených státních zástupců. Dalším důvodem byl jeho zásah do kauzy údajného tunelování Investiční a poštovní banky (IPB), když své podřízené vydal pokyn, aby se na místě neodvolávala proti osvobozujícímu rozsudku. Rampula s rozhodnutím nesouhlasil a podal žalobu. Pražský městský soud jí na konci února vyhověl.