Michal Babák se jednoznačně postavil na stranu Víta Bárty

Praha – Babák vypovídal ve prospěch Bárty, který prý jen informoval o půjčce Škárkovi a Kočí. Zároveň popřel, že by sám někdy dal Škárkovi peníze. Mluvil o tom, že měl podezření, že Jaroslav Škárka, který prý chystá s Kristýnou Kočí puč ve straně Věci veřejné, taky přetočí onu půjčku v úplatek, jako se tomu stalo i v případu Kočí. Říkal, že toto podezření měl. Podle jeho informací bylo již dlouho známo, že poslanec Škárka má dlouhodobé finanční problémy. Ve straně byl znám jako někdo, kdo toho pro peníze dokáže hodně udělat. Babák se měl dnes účastnit i druhého soudního přelíčení o úplatcích, kterým musel jeho asistent čelit ze strany dvou libereckých podnikatelů. Na jednání se ale nedostavil, neboť vypovídal u soudu s Bártou a Škárkou.

Babák u soudu pod přísahou tvrdil, že nepředával peníze Jaroslavu Škárkovi. „A není mi známo, že by byl pan Škárka placen Věcmi veřejnými,“ řekl Babák. 

Včera se to obviněními proti Bártovi jen hemžilo. Kristýna Kočí popisovala, jak jí šéf poslanců nejmenší vládní strany úplatek předal. Její svědectví pak částečně potvrdila i bývalá PR manažerka VV Alena Maršálková. Bárta se cítí nevinný. Stranickým kolegům Kristýně Kočí a Jaroslavu Škárkovi prý předával pouze půjčku. Celou kauzu podle něj navíc účelově rozvířili s cílem zosnovat puč ve straně.

„Já bych se bál, kdo je tady věrohodnější. Tady máme od začátku souboj padouchů proti padouchům. Výpovědi jsou velmi často nevěrohodné,“ říká Petr Kamberský, komentátor Lidových novin.

Vít Bárta u soudu
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Babák podporuje Bártu, peníze prý půjčil

Babák popisuje schůzku na ministerstvu dopravy, které se účastnil mimo jiné Vít Bárta, Kateřina Klasnová a Kristýna Kočí. „Bárta nám řekl, že půjčil peníze panu Škárkovi, Kristýně Kočí a poslanci Vackovi. Mluvilo se o tom, že paní Kočí by mohla tuto půjčku mediálně přetočit na úplatek. Vycítili jsme, že by to mohl být problém, a proto jsme rychle svolali poslanecký klub,“ uvedl před soudem Babák.

„Ptal jsem se pana Bárty, proč na ministerstvu dopravy je i pan Škárka. Řekl mi, že si jde zase půjčit peníze. Netuším, zda si půjčoval i předtím. Jednou padlo jméno ministra školství Josefa Dobeše, který mu prý půjčil. Byla dlouhodobě známá věc, že má pan Škárka finanční problémy,“ říkal Babák.

Škárka potvrdil, že okamžik, kdy mu Bárta předával peníze, je nahrán. Nahrávka zatím neunikla ani na veřejnost. Kromě Škárky a některých jeho znýmách o ní prý nikdo neví. Neví o ní ani policie ani soud. Škárka přitom řekl, že nahrávku poskytne soudu co nejdřív.

„Nezveřejňoval jsem ji, předal jsem to lidem, kteří by mohli tuto nahrávku technicky očistit. Je znehodnocena tím, že samotné předání úplatku probíhá v pracovně pana Bárty, kde byly rušičky. Pořídil jsem ji proto, že jsem chtěl mít pojistku proti případnému vydírání. Je to první nahrávka a jediná, kterou jsem pořídil,“ potvrdil Škárka.

Soud odročil jednání o údajném uplácení asistenta Michala Babáka

Soud odročil projednávání údajného uplácení asistenta poslance VV Babáka. Dva liberečtí podnikatelé nabídli loni podle obžaloby Šimonu Stejkozovi 15 milionů korun za to, že pomůže zařídit dotaci na soukromou vysokou školu. S tím, že se dopustili nepřímého úplatkářství, obžalovaní nesouhlasí.

Babák mezi svědky nefiguruje. Známý libereckých podnikatelů Milan Hnilica předal Stejkozovi 305 000 korun. Hnilica v roli svědka před soudem tvrdil, že si Stejkoza o 300 000 korun pro úředníka na ministerstvu řekl a chtěl prý později dalších 800 000 na ovlivnění předsedy komise. Hnilica uvedl, že šel věc oznámit na policii.

Babák řeší pokus o uplacení svého asistenta (zdroj: ČT24)