Policie stíhá pět lidí za podvody s licencí na solární energii

Praha - Detektivové z protikorupční policie obvinili pět lidí kvůli podvodům při získávání licence na stavbu solární elektrárny. Podle policie předkládali nepravdivé dokumenty Energetickému regulačnímu úřadu (ERÚ) i distribuční společnosti, aby prokázali, že je zařízení dokončené v době, kdy byla garantována vyšší odkupní cena. Údajně mohli způsobit škodu až 182 milionů korun.

Tři obviněné stíhá policie pro pokus o podvod, dva tehdejší zaměstnance ERÚ pro trestný čin maření úkolu úřední osoby z nedbalosti, informoval mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

„Záměrem obviněných osob mělo být získání licence a následné připojení fotovoltaického zdroje k distribuční soustavě elektřiny do konce roku 2010,“ uvedl mluvčí. V následujících 20 letech totiž byla garantována mnohem vyšší výkupní cena než u elektráren zprovozněných v roce 2011. Později spuštěné elektrárny mají podmínky asi o čtvrtinu horší.

„Podle dokumentů byla fotovoltaická elektrárna dokončena a schopna provozu, ačkoliv ve skutečnosti ještě k 31. prosinci 2010 nebyl na elektrárně nainstalován ani jeden fotovoltaický panel,“ sdělil mluvčí. Všichni obvinění jsou stíháni na svobodě. Ibehej upozornil, že policie prověřuje i jiné obdobné případy.

V Česku nastal v roce 2010 prudký růst instalovaného výkonu solárních elektráren kvůli výhodným státním dotacím. Za předloňský rok instalovaný výkon narostl více než čtyřnásobně na téměř 2 000 megawattů. Kvůli tomu však hrozilo výrazné zdražení elektřiny a vláda musela zavést několik opatření, která kompenzovala růst cen a také zabránila dalšímu nekontrolovatelnému rozvoji fotovoltaiky.