Slovensko je poučením pro Nečase, pro Sobotku inspirací k boji

Bratislava/Praha - Výsledky slovenských voleb uvítalo i vedení českých sociálních demokratů. Podle předsedy strany Bohuslava Sobotky se potvrzuje, že lidé odmítají pravicové reformy a škrty. Premiér Petr Nečas (ODS) prý podobné výsledky předpokládal a jako jednu z příčin označil rozhádanou slovenskou pravici. Po dvou letech budou mít čeští sociální demokraté v Bratislavě opět názorově blízkého vládnoucího spojence. I proto byl Bohuslav Sobotka mezi prvními, kdo Robertu Ficovi, prostřednictvím SMS, k drtivému vítězství blahopřál. Sám Fico v Otázkách Václava Moravce oznámil, že jeho první cesta jako premiéra povede tradičně do Prahy.

„Pro nás sociální demokraty je to samozřejmě veliká inspirace a povzbuzení do našeho souboje s vládou, který budeme absolvovat ještě v březnu,“ říká Sobotka. ČSSD chce vyvolat hlasování o nedůvěře vládě.

Naopak česká vláda v čele s ODS pravicové kolegy ve slovenském kabinetu ztrácí. Podle Petra Nečase se výsledek dal očekávat. „Jako politik jsem držel palce slovenské pravici v čele s SDKÚ a přál jsem jim úspěch, jako politický analytik jsem takový výsledek očekával,“ uvažuje Nečas. Dále uvedl, že slovenská pravicová vláda svou nesoudržností „vehnala“ voliče do náruče Ficovy sociální demokracie.

Fico v OVM: Byla by chyba rušit tradice - první bude Praha

Fico, který byl také hostem OVM, pro Českou televizi oznámil, že jeho první zahraniční cesta v roli slovenského premiéra povede opět do Prahy. „Byla by velká chyba, kdybychom rušili tradice. Praha, jiné město nemůžu v tomto okamžiku říci,“ potvrdil.

Budoucí slovenský premiér zároveň nechce kritizovat postoj ČR k fiskální úmluvě EU. „Vždy jsem plně respektoval vnitřní věci České republiky a nepatří mi tyto otázky komentovat.“ Podotkl, že Slovensko se na fiskální úmluvu EU dívá jako člen eurozóny možná jinak než Česko.

Slovensko představuje klíčového spojence, bratrskou zemi

Fico dále uvedl, že bez ohledu na to, zda vládla pravice či levice, panovaly mezi Bratislavou a Prahou vždy „fantastické“ vztahy. Nečas potvrdil, že vlády obou zemí spolu vždy dobře spolupracovaly. „Slovensko nadále představuje klíčového spojence a partnera, skutečně bratrskou zemi pro Českou republiku,“ uvedl Nečas. Podle něj bude možné navázat na chystaný projekt mezivládních konzultací ke klíčovým tématům. Jako příklady uvedl ochranu životního prostředí, zemědělství, turistiku, rozvoj průmyslu nebo energetiku.

„Nikdy jsem se necítil v pozici, abych poučoval, protože velmi dobře vím, že když dva dělají totéž, není to totéž,“ řekl v OVM Mikuláš Dzurinda, předseda pravicové SDKÚ–DS, která ve volbách zaznamenala - podle jeho vlastních slov - „těžkou porážku“. „Dva roky jsme zřejmě nevysílali naší společnosti nejkonstruktivnější obraz,“ přiznal.

Výsledky slovenských voleb by měly být podle předsedů nejsilnějších českých stran především poučením pro tuzemskou pravicovou vládu. Shodují se na tom Petr Nečas, Bohuslav Sobotka, Karel Schwarzenberg (TOP 09) i vicepremiérka Karolína Peake (VV), byť každý z jiného důvodu.

„Pro českou pravici může být slovenský příklad velmi výraznou lekcí a poučením,“ uvedl předseda ODS v OVM. Podle něj slovenská koaliční vláda doplatila na nejednotnost a rozhádanost, když ji opustil jeden z jejích partnerů kvůli „v podstatě marginálnímu tématu“.

Schwarzenberg: Volby jsou odmítnutím politiky spojené s korupcí

Předseda koaliční TOP 09 Schwarzenberg pokládá výsledek voleb za odmítnutí politiky spojené s podezřením z korupce. „Ze slovenských voleb bychom si měli vzít poučení. Rozumná pravicová politika, je-li doprovázena korupcí a skandály, nemá šanci u voličů na úspěch,“ oznámil šéf diplomacie Schwarzenberg přes mluvčího svého úřadu.

„Výsledek slovenských voleb může být pro naši koalici poučením, že když se vláda zaměřuje jen na vnitřní boje, místo prezentace a vysvětlování vlastních kroků a úspěchů, tak končí prohrou všech zúčastněných v následujících volbách,“ přiblížila se k premiérově zdůvodnění místopředsedkyně VV Peake.

Slováci podle předsedy opoziční ČSSD Sobotky „jednoznačně odmítli pravicovou politiku a její nespravedlivé sociální reformy“. Výsledky slovenských voleb by si proto měl velmi dobře prostudovat Nečas, který se svou vládou prosazuje podobné reformy, uvedl. Ficovo vítězství je pro Sobotku signálem dalšího směřování ve střední Evropě. „Pro všechny občany v EU je pak důležitý fakt, že v rámci unie bude sestavena další vláda, prosazující sociálnědemokratické programové hodnoty,“ uvedl.

„Příklad pro Česko, který by si mnozí přáli“

Místopředseda ČSSD a sněmovny Lubomír Zaorálek považuje výsledek slovenských voleb umožňující Ficovi sestavit jednobarevnou vládu za „příklad pro Česko, který by si mnozí přáli“. Politici se shodovali v tom, že změna kurzu vládnutí neovlivní nadstandardní česko-slovenské vztahy. Společná řeč se ale bude obtížně hledat v evropských tématech kvůli rozdílným postojům Fica a Nečase, poznamenal zahraniční expert ČSSD Jan Hamáček.

Ficova strana SMER-SD dosáhla historického úspěchu, když se ziskem 44,41 procenta hlasů bude mít ve slovenské Národní radě 83 křesel ze 150. K ústavní většině jí chybí sedm hlasů. Poprvé od svržení komunismu v roce 1989 jedna strana v zemi ovládne parlament. Fico může sestavit jednobarevnou vládu. Hlasovat přišlo téměř 60 procent voličů.