Dienstbier: Poplatky za znečišťování ovzduší by měly zůstat

Praha - Senát bude pravděpodobně prosazovat vládní návrh zákona o ochraně ovzduší, který počítá s nárůstem poplatků za znečišťování ovzduší. V diskusním pořadu televize Prima Family to dnes řekl senátor Jiří Dienstbier (ČSSD). Zvyšování poplatků už dříve odmítla sněmovna. Poslanci i přes nesouhlas ministra životního prostředí Tomáše Chalupy (ODS) prosadili zrušení poplatků.

Dienstbier s Chalupou se dnes shodli na tom, že poplatky mají být zachovány. Podle Dienstbiera je nyní ve hře více variant zákona. „Za nejpravděpodobnější považuji návrat k původnímu vládnímu návrhu,“ uvedl Dienstbier. Podle návrhu kabinetu se měly poplatky za znečištění mezi lety 2017 a 2021 postupně zvyšovat až na 3,5násobek současné sazby. Pak se měly z roku na rok zvednout na dvojnásobek. Tuto variantu senátor označil za dobrou.

Dienstbier řekl, že by si dokázal představit jistou úlevu od poplatků výměnou za investice, které by zlepšily technologie a snížily množství vypouštěných znečišťujících látek. „Pokud by znečišťovatelé šli ještě dále nad parametry, které stanovují předpisy, mohli by dostat nějakou úlevu. Ale nesmí tam být schována možnost vyhnout se poplatkové povinnosti,“ poznamenal Dienstbier.

Podle Chalupy s motivací podniků počítá i vládní návrh. Dnes podle ministra platí znečišťovatelé za tunu tuhých látek 3 000 korun, podle nového zákona by částka měla stoupnout na 4 200 korun. Pokud by ale podniky dobrovolně dosáhly poloviny rozpětí limitu, který stanovuje Evropská komise pro určité obory, výše poplatku by byla stejná jako před změnou zákona. „Tedy 3 000 korun. V prvním roce by podnik ušetřil 1 200 korun. Podle vládního návrhu by v roce 2020 neplatil 19 000 korun, ale opět 3 000,“ uvedl ministr Chalupa.

Alespoň zachování poplatků pro znečišťovatele ovzduší už dříve podpořil také senátní podvýbor pro energetiku. Senát by se návrhem zákona měl zabývat příští týden.