Agentura ABL se přejmenovala, Bárta rezignoval na funkci ředitele

Praha – Bezpečnostní agentura ABL, kterou dříve vlastnil šéf poslaneckého klubu Věcí veřejných (VV) a exministr dopravy Vít Bárta, se přejmenovala na Mark2 Corporation. Matěj Bárta, který firmu od bratra před časem převzal, rezignoval na funkci ředitele. Agenturu tak nově povede Michal Fábera. Informoval o tom server Lidovky.cz.

Matěj Bárta už prý oficiálně oznámil svým zaměstnancům změny dopisem. Rovněž prý uvedl, že „bude nadále reprezentovat holding z pozice předsedy dozorčí rady holdingové společnosti“.   

Firma změnila svůj název jen pár dní poté, co skončila první část soudního jednání v kauze údajné korupce uvnitř VV. Obžalobě z uplácení bývalých stranických kolegů čelí právě Vít Bárta. Podle tiskového prohlášení společnosti ale byla změna názvu dlouhodobě připravovaným krokem, který prý nesouvisí s politikou, ale s lepší komunikací nadnárodní firmy se zahraničními subjekty. "Došlo také ke změně organizační a akcionářské struktury
společnosti," podotkl PR manažer společnosti Martin Marcilis.

ABL založil v roce 1992 tehdejší student medicíny Vít Bárta jako firmu zajišťující pořadatelské služby s názvem Agentura Bílého Lva (ABL). Před vstupem do politiky působil jako její generální ředitel, z funkce odešel v únoru 2010. Krátce po sněmovních volbách téhož roku pak oznámil, že svůj poloviční podíl ve společnosti kvůli angažmá v politice prodává bratrovi a řediteli firmy Matěji Bártovi a jeho ženě.   

Detektivní divize ABL vzbudila mimo jiné rozruch poté, co vyšlo najevo, že se podílela na sledování politiků. Také čelila nařčení, že vzhledem k napojení VV na ministerstvo vnitra mohla zneužívat informace od policie.