Rozdělování peněz z EU na podporu rovných šancí prý není transparentní

Praha – Česká ženská lobby nesouhlasí s principem rozdělování financí z Evropského sociálního fondu na podporu rovných příležitostí na trhu práce. V otevřeném dopise tak žádají ministra práce Jaromíra Drábka (TOP 09), aby vysvětlil, proč rozdělování peněz není transparentní. Lobby zastřešuje 21 organizací, které prosazují rovné šance pro ženy a muže a lidská práva. Otevřený dopis adresovala i premiérovi, ministrům financí a pro místní rozvoj a zastoupení Evropské komise v ČR.

Podle ČŽL na peníze z dotací dosáhly firmy, které byly účelově založeny krátce před rozdělováním evropských financí. Na druhou stranu lobby tvrdí, že organizace pracující v oboru již delší dobu i přes vyšší bodové ohodnocení svých projektů požadované dotace nedostaly. Jejich žádosti prý nakonec výběrová komise ani neobdržela.

V dopise se proto aktivistky Drábka ptají na kvalifikaci hodnotitelů a na případné střety zájmů. Aktivistky uvedly, že neúspěšné organizace pak oslovily poradenské firmy, které jim nabízely své služby pro další dotační řízení. Zdůvodňovaly to tím, že jejich pracovníci působí jako hodnotitelé a mohou dosavadní nedostatky sdružení při přípravě projektů posoudit. „Toto je jasný příklad střetu zájmů na straně hodnotitelů a hodnotitelek,“ píše v dopise lobby. 

Podle ČŽL neziskové organizace podaly 159 žádostí o podporu, uspělo 26 z nich. Peníze dostane 26 ze 137 projektů firem, jedenáct prý nemá souvislost s problematikou. Lobby uvedla, že působí ve stavebnictví, zámečnictví či obchodě, vyrábějí psí pelechy či poskytují masérské služby. Rozdělily si 68,2 milionu. Devět firem, které vznikly v roce 2009 a později, dostalo celkem 56,5 milionu, uvedla lobby.