Podle ČSSD by měla výuku na plzeňských právech garantovat UK

Praha – Podle představ sociálních demokratů by výuku na plzeňských právech měla garantovat Právnická fakulta Univerzity Karlovy. Na tiskové konferenci to uvedl stínový ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) s tím, že tento plán chce příští týden na senátním výboru přednést zástupcům obou škol, ale také akreditační komise a ministerstva školství. Ministr školství Josef Dobeš (VV) minulý týden prodloužil akreditaci plzeňské právnické fakultě. Podle stanoviska akreditační komise přitom měla škola kvůli nedostatečnému personálnímu zajištění a slabým vědeckým výsledkům skončit už letos v červenci.

„My nemůžeme čekat jako sociální demokracie, jak dopadne soud nebo dopadne to řešení tohoto případu, protože se může stát, že pokud soud zruší rozhodnutí pana ministra, tak tito studenti se okamžitě ocitnou takzvaně na dlažbě,“ dodal Chládek na brífinku. Děkan právnické fakulty na Univerzitě Karlově Aleš Gerloch se ovšem k návrhu staví skepticky: „Platná úprava zákona o vysokých školách nepočítá, že by jiná vysoká škola nebo její fakulta garantovaly studijní program. Ministerstvo školství může vysílat členy do komise pro státní zkoušky a tam si snad lze představit, že by se výrazně podíleli také akademičtí pracovníci jiných fakult. Ale podle mě je otázka přímé garance komplikovaná,“ uvedl Gerloch.    

Dobeš prodloužil magisterskému programu plzeňské právnické fakulty akreditaci do roku 2016. Ministr zdůvodnil prodloužení akreditace zájmy 1 800 plzeňských studentů, kteří by jinak museli dostudovat jinde. O variantě, že by plzeňští studenti dostudovali v Praze, Brně nebo Olomouci, případně že by vyučující dojížděli do Plzně, ministerstvo uvažovalo. Dobeš se ale nakonec vyjádřil tak, že ostatní právnické fakulty nemají dostatečné kapacity.  

Podle komise je ale postup ministra nezákonný a v rozporu s dosavadní praxí a veřejným zájmem. Členové komise se proto chtějí obrátit na nejvyššího státního zástupce, aby na Dobeše podal žalobu ve veřejném zájmu. Dobešovo rozhodnutí kritizovali také zástupci ODS, TOP 09 nebo České konference rektorů. Exministr školství a předseda Strany zelených Ondřej Liška dokonce na Dobeše podal trestní oznámení. 

Iniciativa Za svobodné vysoké školy, která organizovala nedávné protesty proti reformě univerzit, pořádá ve středu kvůli kauze plzeňských práv happening. Před právnickou fakultou v Praze budou „tleskat nejlepšímu ministrovi školství“, odkazují tak na označení, které o Dobešovi vyslovil prezident Václav Klaus. Po happeningu bude na právnické fakultě přednášet šéfka komise Vladimíra Dvořáková na téma klientelismus v České republice.