Akreditační komise sype na Dobeše trestní oznámení i podnět k žalobě

Praha - Akreditační komise nezaváhala s trestním oznámením na ministra školství Josefa Dobeše (VV) kvůli plzeňským právům. S odvoláním na šéfku komise Vladimíru Dvořákovou to uvedl server Lidovky.cz. Krok komise navazuje na Dobešovo rozhodnutí prodloužit plzeňské právnické fakultě akreditaci navzdory stanovisku komise. Tím ale komise nekončí, do pátku hodlá podat ještě podnět k žalobě na Dobeše.

Oznámení se týká „skutečnosti nasvědčující tomu, že byl spáchán trestný čin v souvislosti s rozhodnutím ministra Dobeše“, cituje server Dvořákovou. Kvůli prodloužení akreditace přitom Dobeš čelí už třetímu trestnímu oznámení. Vedle komise jej podal i exministr školství a předseda Strany zelených Ondřej Liška a bývalý student školy Martin Marek, který upozornil na skandál s rychlostudenty a opsanými závěrečnými pracemi.

Dobeš prodloužil magisterskému programu plzeňské právnické fakulty akreditaci do roku 2016. Zdůvodnil to zájmy 1 800 plzeňských studentů, kteří by jinak museli dostudovat jinde. Podle komise je ale postup ministra nezákonný a v rozporu s dosavadní praxí a veřejným zájmem. Členové komise se proto chtějí obrátit na nejvyššího státního zástupce, aby na Dobeše podal žalobu ve veřejném zájmu. Dobešovo rozhodnutí kritizovali také zástupci ODS, TOP 09 a České konference rektorů.

Kolegium rektorky ZČU doporučilo nepřijímat nové studenty práv

Kolegium rektorky Západočeské univerzity (ZČU) dnes mimo jiné nedoporučilo právnické fakultě přijímat letos nové studenty do magisterského studia. Ministerstvo školství (MŠMT) by mělo v této věci rozhodnout ve správním řízení do konce tohoto týdne. Rozhodnutí kolegia je pro rektorku doporučující, ale vyhlášení přijímacího řízení je v kompetenci fakulty. Děkan právnické fakulty Jan Pauly se ale staví za přijímání nových studentů.

Před právnickou fakultou v Praze protestovali aktivisté

Před Právnickou fakultou Univerzity Karlovy protestovalo asi padesát aktivistů především z řad studentů proti Dobešovu postupu v kauze plzeňských práv. Na happeningu projevili svůj nesouhlas s tím, že plzeňským právům prodloužil akreditaci. Akci pořádala Iniciativa Za svobodné vysoké školy, která organizovala i nedávné studentské protesty proti reformě vysokých škol.

Protest proti rozhodnutí Josefa Dobeše
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Happening nazvaný Tleskáme nejlepšímu ministrovi školství se konal po skončení přednášky Klientelismus v Čechách, kterou na fakultě vpodvečer vedla Vladimíra Dvořáková. Ta se ale akce nezúčastnila. Za nejlepšího ministra školství označil již dříve Dobeše prezident Václav Klaus. „Hlavní otázkou je, zda vůbec žijeme v právním státě,“ řekl přítomným jeden z pořadatelů protestu. Protestující vzbudili pozornost i transparenty s hesly "Podporujeme paní Dvořákovou„ a “Nesouhlasíme, nezákonné a neomluvitelné". Někteří z řečníků parodovali ve svém výstupu prezidenta Klause s ministrem Dobešem.