Zabavení neprokázaného majetku posvětila vláda

Praha – Kabinet Petra Nečase (ODS) na večerní schůzi podpořil analýzu ohledně možnosti odčerpávat majetek pocházející z nelegitimních zdrojů bez nutnosti trestního řízení. Jedním z návrhů byla možnost zdanit zvláštní daní neprokázaný majetek nebo majetek lidí, kteří žijí nad své majetkové poměry.

„Mezi opatření vhodná k realizaci patří především zlepšení spolupráce mezi příslušnými státními orgány a zavedení legislativních nástrojů v daňové a občanskoprávní oblasti. Tato opatření by měla přispět ke zvýšení účinnosti odčerpávání výnosů z trestné činnosti, a tím i k jejímu potírání,“ uvedlo ve společném materiálu ministerstvo financí, spravedlnosti a vnitra.

„Ve světě je v tomto směru nejběžnější nějaký daňový nástroj. Materiál ovšem neuvádí konkrétní návrh řešení, který by se měl prosazovat,“ uvedl náměstek ministra financí Ladislav Minčič. Možností je podle něj více a vedle daňových nástrojů k nim patří například i majetková přiznání.

Miroslav Kalousek a Petr Nečas na jednání vlády
Zdroj: ČT24

Vláda také schválila věcný záměr nového volebního zákoníku pro všechny typy voleb. Uložila také ministru vnitra, aby jej v definitivní podobě předložil do konce letošního roku. Debatu o věcném záměru nového zákoníku kabinet vedl už v loňském roce, diskusi tehdy přerušil kvůli snaze získat širší politickou podporu. K přijetí volebního zákona je totiž třeba ústavní většina, to znamená i souhlas alespoň části opozice. Vláda navíc uložila ministru vnitra Janu Kubicemu, aby do konce července předložil návrh možností elektronického hlasování.

Dnes schválený návrh je výsledkem jednání koaličně-opoziční pracovní skupiny, kde se sešli zástupci všech poslaneckých a senátorských klubů. Změny tak doznají některé volební lhůty. Na 14 dní by se z týdne měla prodloužit dnů doba mezi prvním a druhým kolem senátních voleb, stejné termíny jsou také v nyní sněmovnou projednávaném prováděcím zákonu o přímé volbě prezidenta. Návrh přináší také sjednocení hranice pro preferenční hlasy, čímž by se měla posílit pozice voliče při výběru kandidáta. Nově by se měl limit pro posun na kandidátní listině snížit z deseti na pět procent u voleb do obecních, krajských zastupitelstev i do Poslanecké sněmovny.

Vládou prošel mimo jiné i návrh zákona o mezinárodní justiční spolupráci v trestních případech. Dokument upravuje podobu spolupráce české justice s jinými státy nebo s mezinárodními trestními soudy. Návrh zákona z dílny ministerstva spravedlnosti obsahuje oproti současnému stavu několik změn. Nově například upravuje postup při vyhlašování mezinárodního pátrání a žádání o vydání uprchlých nebo hledaných lidí, kteří jsou v Česku podezřelí ze spáchání trestného činu. Úprava mimo jiné reaguje na vzrůstající počet případů, v nichž je spolupráce české justice se zahraničím nezbytná.

Nečas požaduje odpolitizování Budvaru

Nečas ve snaze uklidnit zpolitizovanou situaci kolem Budějovického Budvaru požaduje po ministrovi zemědělství Petru Bendlovi (ODS), aby politicky exponovaní členové dozorčí rady podniku byly nahrazeni odborníky. Informaci, kterou dnes přinesl server Česká pozice, následně potvrdil sám Nečas.

„Ano, dojde k restrukturalizaci dozorčí rady Budvaru. Bude zmenšena, dojde k personální obměně, kdy tam přijdou například odborníci blízcí Národní ekonomické radě vlády,“ uvedl premiér. Konkrétní jména však neuvedl. Bendl má podle serveru odvolat z dozorčí rady svého poradce, právníka Tomáše Jindru. Proces proměny dozorčí rady Budvaru prý bude trvat několik měsíců.