Peake se sešla s Klausem

Praha - Vicepremiérka a místopředsedkyně vládních Věcí veřejných (VV) Karolína Peake se dnes krátce sešla s prezidentem Václavem Klausem. Schůzka prý byla „částečně společenská a částečně informativní“. Prezidentská kancelář schůzku nijak nekomentovala.

Místopředsedkyně nejmenší vládní strany mohla hlavu státu informovat o situaci uvnitř VV v době soudu s šéfem jejího poslaneckého klubu Vítem Bártou, který čelí obžalobě z uplácení. Soudní líčení Klaus nedávno označil za absurdní reality show, která škodí české politice.

Peake s prezidentem zřejmě probrala i poslední vývoj ve vládě. Klausem několikrát chválený ministr školství Josef Dobeš (VV) ve středu večer rozhodně odmítl požadavek ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), aby ve svém resortu uspořil 4,5 miliardy korun. Podle dnešních Hospodářských novin pak premiér Petr Nečas (ODS) dokonce hovořil o tom, že kdo se škrtům nepodvolí, bude muset vládu opustit.

Vláda chce letos vázat výdaje jednotlivých resortů v celkové výši 23,6 miliardy korun, aby kompenzovala slabší výkon české ekonomiky a následný propad rozpočtových příjmů. Diskusi po Dobešově odmítnutí ve středu na týden přerušila s tím, že věc bude řešit politické jednání zástupců koaličních stran. Zatím není jasné, kdy by se mělo uskutečnit.