Za vraždu expřítelkyně padl výjimečný trest - 25 let

Praha - Krajský soud v Praze dnes uložil výjimečný trest 25 let vězení Robertu Rigovi ze Slovenska, který podle obžaloby loni v Kosmonosích na Mladoboleslavsku zavraždil bývalou přítelkyni a pokusil se zavraždit jejího nového partnera. Rigo na oba zaútočil nožem, čin podle obžaloby spáchal brutálním způsobem a připravoval se na něj. Rozsudek není pravomocný, lze se proti němu odvolat.

Případ se stal loni 26. června v noci před restaurací Na Rychtě, když skupina přátel mířila na diskotéku. Šestatřicetiletý Rigo se k obětem na ulici přiblížil nečekaně zezadu a zaútočil zavíracím nožem s čepelí dlouhou 9,5 centimetru. Bývalou přítelkyni podle žaloby usmrtil 17 bodnými ranami, které soustředil zejména do hlavy. Muži zasadil jednu ránu zezadu do hlavy. Ten útok přežil.

Státní zástupkyně Miloslava Zagarová požadovala, aby soud vynesl výjimečný trest v rozmezí od 20 do 30 let vězení kvůli tomu, že se obžalovaný na čin připravoval, vybral si zbraň, místo a čekal na vhodnou příležitost k útoku. Uvedla, že se spolubydlícím svěřil, že expřítelkyni „rozpíchá a rozřeže obličej, aby ji už nemohl mít nikdo jiný“. 

Advokát Václav Jansa naopak chtěl, aby soud uložil trest mírnější. Podle něj jeho klient neměl útok promyšlený, prý jednal v afektu poté, co svoji bývalou přítelkyni na ulici spatřil s novým mužem. „Je mi líto, co jsem udělal. Nechtěl jsem zabít,“ řekl Rigo v závěrečné řeči.

Obžalovaný na začátku přípravného řízení částečně přiznával útok na bývalou přítelkyni. Před soudem ale uvedl, že si čin nepamatuje. Tvrdil, že se s oběťmi potkal náhodně a nožem je chtěl jen vystrašit. Podle znaleckých posudků měl při útoku mírně snížené ovládací schopnosti, rozpoznávací schopnosti ale nebyly ovlivněny, a tak si musel uvědomovat, co dělá.