Handicapovaní ocenili nápady usnadňující jejich život

Praha – Národní rada osob se zdravotním postižením dnes podeváté udělovala svou cenu Mosty za loňský rok za mimořádný přínos ke zlepšení života lidí s handicapem. Ocenění získala správa Krkonošského národního parku, společnost Globus, Alena a Jaromír Krpálkovi z České abilympijské asociace a kostelník z olomoucké svatováclavské katedrály Miroslav Výmola. Celkem bylo nominováno 67 organizací i jednotlivců.

Správa Krkonošského národního parku si cenu odnesla v kategorii veřejné správy. Rada ji ocenila za více než roční mapování bezbariérovosti Krkonoš. „S kamarádkou jsme si říkali, proč vozíčkáři nejezdí do Krkonoš. Poté jsme zjistili, že to nebude proto, že by tu nebyly vhodné cesty, ale že nemají informace,“ vysvětlil autor projektu Michal Skalka. Jeho mapy teď handicapovaným přesně ukazují, kde si mohou bez problémů užít výlet v přírodě.

Václav Krása, Národní rada zdravotně postižených

„Cenu Mosty pořádáme proto, abychom podporovali projekty, které jsou trvalé a pomáhaly lidem začleňovat se do společnosti.“

Bezbariérové cesty v Krkonoších
Zdroj: ČT24

Z nestátních subjektů Mosty získala společnost Globus za projekt Cesty k lidem. Předala 16 vozů organizacím, které pomáhají postiženým. Jednatel České abilympijské asociace Jaromír Krpálek a Alena Krpálková uspěli v kategorii osobností hnutí lidí s postižením. Ocenění dostali za dvacet let organizování národních abilympiád.

Olomouckou katedrálou poslepu bez obav

Zvláštní cena letos potom připadla Miroslavu Výmolovi, který je kostelníkem v katedrále svatého Václava v Olomouci. Dostal ji za zpřístupnění chrámu lidem se zrakovým postižením a za pořádání dotekových výstav liturgických předmětů. „Lidé se prochází kostelem a mohou si sáhnout na to, co je dovoleno,“ popsal svůj nápad Výmola. K bezpečnému průchodu církevní stavbou byl také vydán průvodce zdarma.

Reportáž Vladimíra Keblúška (zdroj: ČT24)

Ceny za pomoc postiženým se konkrétním lidem i společnostem udělují každoročně. Mezi patronkami je první dáma Livia Klausová. „Takovéto ceny jsou velmi důležité. Každá dobrá zpráva o lidech je důležitá,“ poznamenala prezidentova manželka.

Národní rada zdravotně postižených ČR vznikla v roce 2000 a hájí zájmy handicapovaných. Zastřešuje desítky jejich organizací, které sdružují kolem čtvrt milionu postižených a jejich blízkých. Působí také v mezinárodních uskupeních a organizacích.