Průzkum: Češi jsou stále ostražitější k zadluženosti

Praha - Zadluženost obyvatel Česka je považována za čím dál větší problém. Tři čtvrtiny lidí ji vidí jako vysokou a totéž si myslí i o celkové zadluženosti státu. Vyplývá to ze zprávy Centra pro výzkum veřejného mínění.

Obavy ze zadlužení občanů i státu mají tři čtvrtiny Čechů. Podle čtvrtiny lidí je zadluženost občanů dokonce příliš vysoká. „Z hlediska regionů je zadluženost vnímána nejlépe ve středních Čechách, nejhůře naopak v severozápadním regionu,“ uvádí CVVM.

Jenom 13 procent dotázaných se zadluženosti občanů nebojí a považuje ji za odpovídající. A podle pěti procent respondentů je nízká - myslí si to hlavně středopraví voliči. Pokud ale jde o vnímání zadluženosti státu, situace se v posledních dvou letech mírně vylepšila. Může to být ovlivněno tím, že občané registrují postup reforem a úsporných škrtů, uvádí zpráva.

Zadluženost České republiky je spíše vysoká podle dvou pětin lidí. Za velmi vysokou ji označilo 37 procent respondentů - většinou voliči KSČM a lidé ze střední Moravy.

Průzkum CVVM (zdroj: ČT24)