Školské odbory hrozí kvůli plánovaným škrtům stávkou

Praha – Školské odbory vyhlásily kvůli plánovaným škrtům ministerstva financí stávkovou pohotovost. Letos by mělo regionální školství přijít o 3,4 miliardy korun, což by podle odborů znamenalo pro každého zaměstnance ve školství snížení platu o 1 200 korun měsíčně, pokud by škrty platily od dubna. Na brífinku to uvedl šéf školských odborů František Dobšík s tím, že pokud by vláda zmrazení části letošního rozpočtu schválila, nevylučují odbory ani vícedenní stávku.

Odbory dnes zahajují informační kampaň, ve které chtějí kantory, ale i nepedagogické pracovníky škol informovat, co by pro ně chystané škrty znamenaly. O případné stávce prý ještě není rozhodnuto, školské odbory by prý ale pravděpodobně podpořili i zástupci dalších odborových svazů. 

Podle materiálu ministerstva financí by v celé kapitole školství mělo ještě letos být škrtnuto 4,4 miliardy korun, z toho 3,4 miliardy právě v regionálním školství. O peníze by tak přišly mateřské, základní i střední školy. Škrtat se má ale i v příštích letech, do roku 2013 by mělo regionální školství přijít o 4,6 miliardy a do roku 2014 pak dohromady o 19,8 miliardy. To se ale nelíbí ministrovi školství Josefu Dobešovi ani jeho straně Věci veřejné. Právě o čtyři miliardy byly letos zvýšeny platy učitelům, slíbené peníze by jim tak zase musel vzít.   

Už dříve odboráři vypočítali, že kdyby se peníze nebraly z platů, muselo by být propuštěno 17 tisíc učitelů. Jinde už prý není kde brát, rozpočet na pomůcky a učebnice klesl od roku 2007 na 30 procent.

Ministerstvo financí chce kvůli dodržení plánu rozpočtových škrtů v roce 2013 ušetřit proti současným návrhům 42,4 miliardy a v roce 2014 dokonce 84,4 miliardy korun. Škrtat se tak bude na všech ministerstvech - mezi návrhy patří například zvyšování daní, omezení růstu důchodů a rušení některých úřadů. Diskusi o zmrazení miliard v letošním rozpočtu ale vláda na týden přerušila. O konkrétní podobě vázání výdajů v rozpočtových kapitolách jednotlivých resortů bude ještě jednat koalice.

Podle Ústavu pro informace ve vzdělávání byl loni průměrný plat pedagogů včetně vedoucích pracovníků škol 25 150 korun. Mladí učitelé bez praxe mají nástupní plat 20 tisíc hrubého. Odboráři dnes uvedli, že ostatní zaměstnanci školství, například kuchařky, školníci nebo administrativní pracovníci, berou v průměru 14 tisíc korun.