Armádě důvěřuje přes 60 procent lidí, policii polovina

Praha - Armáda je českou bezpečnostní institucí, která se mezi veřejností těší největší důvěře. Věří jí 64 procent dotázaných. Zhruba padesátiprocentní důvěru si udržuje Policie ČR, o něco hůře je na tom obecní či městská policie. Mezi mezinárodními institucemi je na tom nejlépe Interpol, kterému věří téměř tři čtvrtiny Čechů. Důvěra v NATO se už několik let pohybuje kolem 55 procent. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM.

Důvěra českých občanů v bezpečnostní instituce se za poslední rok prakticky nezměnila. Před rokem české armádě důvěřovalo 63 procent lidí. Nejlépe na tom armáda byla v roce 2009, kdy jí věřilo 69 procent občanů, naopak na konci roku 1994 to byla jen necelá třetina lidí.

Důvěra ve státní policii meziročně klesla o čtyři procenta na 52 procent. Stejný pokles zaznamenala také městská policie, které věří 45 procent dotázaných. Důvěra lidí v městskou policii je dlouhodobě zhruba o pět procent nižší než v policii státní.

Interpolu důvěřuje už několik let vysoké procento lidí, momentálně je to 73 procent. Severoatlantické alianci věří dlouhodobě 50 až 60 procent Čechů, nyní je to 55 procent. Rekordní důvěra v mezinárodní bezpečnostní organizace byla zaznamenána v únoru 2009 a pravděpodobně souvisela s českým předsednictvím Evropské unii.

Nejvíce je důvěra v bezpečnostní instituce ovlivněna politickými postoji. Výrazné je to zejména v případě NATO. Pozitivně ho přijímají sympatizanti stran vládní koalice a zřetelně menší důvěru k němu mají příznivci ČSSD a zejména KSČM. Méně výrazné jsou tyto rozdíly u Interpolu a ještě menší v případě domácích bezpečnostních institucí.

Policii ČR i městským strážníkům věří častěji ženy než muži, důvěra ve státní policii stoupá s dosaženým vzděláním. Podobně vzdělání působí i na důvěru v NATO a v Interpol.

Průzkum se uskutečnil od 22. února do 3. března a zúčastnilo se ho 1 096 lidí.