Gang posílal součástky ze stovek odcizených aut na Balkán

Nučice u Prahy – Policii se podařilo vystopovat a odkrýt případ zřejmě největší kriminální skupiny za posledních deset let. Údajný gang automobilových zlodějů odcizoval stovky vozů ze západní Evropy a na vrakovišti v Nučicích u Prahy je nechával rozebírat na jednotlivé součástky. Tajný náklad posléze v kamionech putoval na Balkán. V nučickém skladu našli vyšetřovatelé tisíce dílů, a pokud se potvrdí podezření, že způsobená škoda dosahuje výše desítek milionů korun, nemá tento způsob krádeží v Česku obdoby.

Policie dopadla podezřelé osoby při razii přímo v nučickém vrakovišti. Ozbrojenému zásahu předcházelo několikaměsíční sledování a ověřování důkazů. Na místě se tak vyšetřovatelům podařilo zadržet majitele objektu i další údajné členy gangu. „My jsme v současné době obvinili 8 osob, další osoba se v této chvíli nachází v cizině,“ sdělil ČT mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták.

Podle policie překupníci stahovali do ČR ukradené vozy převážně z Německa. V nenápadném vrakovišti se z nich stávaly pečlivě rozebrané a roztříděné díly, převážně z modelů Škoda Octavia, Volkswagen Golf a Passat nebo vozů Audi. Směrem na jihovýchod putovaly například celé řídící jednotky nebo palubní počítače.

Policie také prověřuje podezření, že gang některá kradená auta vybavil novými čísly motorů a falšoval technické průkazy. Kolik takových aut organizovaná skupina v Česku prodala, zatím není jasné. Mezi obviněnými jsou kromě Čechů lidé pocházející z Ukrajiny, Moldavie či Bulharska. Jednoho z klíčových členů gangu policie nadále stíhá. „Předpokládáme, že tento muž pro skupinu kradl vozidla v Německu,“ dodal Hanták.

Štábu ČT se podařilo zkontaktovat dceru jednoho ze zatčených. Tvrdí, že vrakoviště dosud fungovalo bez jakýchkoliv problémů a zásah policie ji samotnou překvapil. Vyšetřovatelé prozatím neví, jak dlouho gang fungoval, ani jaká je celková způsobená škoda. Dle odhadů má jít o desítky milionů korun.

Reportáž Jiřího Hynka (zdroj: ČT24)