Zika: Udělal jsem chybu, že jsem Placzkovou zaměstnal

Praha - Zaměstnat údajnou přítelkyni trenéra hokejové reprezentace Aloise Hadamczika v Pozemkovém fondu byla chyba. V pořadu Interview ČT to řekl ředitel Pozemkového fondu Radim Zika. „Omlouvám se, že jsem něco takového neohlídal, a už se to nestane,“ zopakoval několikrát v České televizi. Konstatoval dále, že nebylo správné zaměstnat dvaadvacetiletou dívku a dávat jí plat neadekvátní jejím znalostem a zkušenostem.

Podle Ziky zaměstnával Pozemkový fond nejprve matku údajné Hadamczikovy přítelkyně Stanislavu Placzkovou, která měla ve finančnictví již dvacetiletou zkušenost. Při odchodu ze zaměstnání jako náhradu za sebe navrhla svou dceru Lucii s tím, že ji sama zaučí. „I přesto, že jsem věděl, že nemá ekonomické vzdělání, byla na to konto zaučena. Následně s ní byla uzavřena smlouva, kterou jsem podepsal. Musím uznat v této souvislosti, že jsem udělal chybu, protože jsem naprosto podcenil situaci, že dvaadvacetiletá dívka nemůže mít stejné peníze jako někdo, kdo má dvacet let praxe (…). Za to se musím omluvit veřejnosti, protože je to moje chyba,“ uvedl.

Hadamczikův dům splňoval naše požadavky, říká Zika

Nicméně zaměstnávání Placzkové není jedinou kauzou spojenou s Pozemkovým fondem a se jménem Aloise Hadamczika. Hospodářské noviny (HN) v posledních dnech informovaly také o budově, do níž se nově přestěhovali zaměstnanci Pozemkového fondu a kterou vlastní firma trenéra hokejové reprezentace Aloise Hadamczika. Potíž je v tom, že nájem byl zde podle HN dvojnásobný tomu předchozímu. To ale Zika odmítá. „My jsme v roce 2010 začali transformaci Pozemkového fondu,“ dodal. Ostrava se tak stala moravským centrem, nicméně v nevyhovujících prostorách.

Podle Ziky se Pozemkový fond neshodl s majitelkou budovy na rozšíření prostor a rozhodl se nájemní smlouvu vypovědět bez udání důvodu. „Udělali jsme si průzkum trhu (…) a jedna z možností byl právě dům Aloise Hadamczika, který splňoval přesně prostory, které jsme chtěli,“ upřesnil Zika. Zároveň dodal, že v nových prostorách se sloučila tři dosud existující pracoviště. „Ředitel, který má osm set zaměsnanů, nerozhoduje v první fázi o tom, v které budově ve kterém městě budeme sedět,“ obhajuje svůj postoj Zika.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)