Hacker napadl stránky České televize

Praha – Webové stránky České televize dnes dopoledne napadl hacker, který si říká p1r@t3z'sec. Na stránkách ivysilani.cz se zobrazovalo prohlášení o slabém zabezpečení webu, prolomeno bylo i zabezpečení stránek hydeparkct24.cz. Hackerský útok by mohl souviset s protesty, které se uskutečnily v Praze a dalších městech ve čtvrtek a pátek. Kolem tisícovky demonstrantů kritizovalo politickou situaci v České republice a pod hlavičkou tzv. Holešovské výzvy žádalo odstoupení vlády a prezidenta. Podle demonstrantů prý Česká televize o protestu dostatečně neinformovala.

„Existují pouze tři způsoby, jak se nás zbavit. Jedním z nich je zbavit se počítačů a další elektroniky… Druhým je poskytnout nám, co chceme, tedy volný přístup ke všem informacím. A třetí, ve vašem případě zásadní, podávat objektivní a pravdivé informace. Dokud se nestane jedna z těchto věcí, ani trochu se nehneme,“ uvedl na webu ivysilani.cz hacker.

Telefonát Michaely Fričové (zdroj: ČT24)

Podobné ideologické útoky hackerů nejsou v poslední době ničím výjimečným a podle bezpečnostních expertů se s nimi budeme setkávat stále častěji. Takzvaný hacktivismus, tedy aktivita hackerů v on-line světě, se bude týkat stále častěji firem i státních organizací.