Nový občanský zákoník zruší nesvéprávnost

Praha – Ministr spravedlnosti Jiří Pspíšil se domnívá, že jsou lidé v Česku zbavováni svéprávnosti častěji, než je nutné. Nesvéprávných zde žije na dvaatřicet tisíc, což je nejvyšší podíl na celkovém počtu obyvatel v Evropě. Změnu by měl přinést nový občanský zákoník, který začne platit od roku 2014.

Soudy podle kritiků verdikt o nesvéprávnosti vynáší příliš často a mnohdy také bez přítomnosti těch, kterých se to týká. „Ty osoby často nejsou přizvány k řízení, nebo nejsou vyslechnuty soudem. Někdy je soud ani nevidí a rozhodne o jejich způsobilosti,“ upozorňuje, právnička z Ligy lidských práv Barbora Ditrichová.

Nesvéprávné osoby mají soudem přiděleného opatrovníka, který řídí jejich život. „Nemůžu jít do divadla, rád bych si zaplaval, to nemůžu, rád bych si koupil nová sklíčka do brýlí, ale také to nejde,“ říká například Jaroslav Červenka. Nový kodex ale v tomto ohledu přinese zásadní změnu. Nesvéprávnost z něj totiž úplně zmizí. A soudy přezkoumají i všechny starší případy.

Člověk si bude moci určit, koho chce za opatrovníka

Nově budou moci soudy práva jen omezit na konkrétní činnost a dobu, a to maximálně na tři roky. „Osoba nebude moci uzavírat kupní smlouvy nad určitou hodnotu, nebude moci kupovat či prodávat nemovitost,“ vysvětluje ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Pomoci by měla i další úprava, podle níž nemocný člověk už si bude moci dopředu vybrat opatrovníka pro případ, že se jeho stav zhorší. Teď je praxe jiná. „Pokud trpíte nějakou duševní chorobou, musíte trpně čekat, než se tato duševní choroba dostane do fáze, kdy nejste způsobilý konat právní úkony a pak soud bez vaší vůle vám vybere nějakého opatrovníka,“ dodal Pospíšil. Většina západních zemí své opatrovnické systémy reformovala už v minulosti. Například v Německu nesvéprávnost neexistuje už od roku 1990.

Reportáž Jitky Szaszové (zdroj: ČT24)