Můžeme zůstat v posteli, je Světový den spánku

Praha – Komu se dnes nechce pracovat, může se odvolávat na Světový den spánku. Nejrůznější vzdělávací a osvětové akce, které poukazují na význam spánku a kvalitní bdělosti, ho totiž oslavují. Spánkový den se poprvé organizoval v roce 2000 a mnoha mezinárodními organizacemi včetně World Association of Sleep Medicine byl určen právě na 19. března.

Kromě významu spánku informují organizace i o nemocích projevujících se jeho poruchami. Podle Martina Pertla z Neurologické ambulance a spánková poradny Inspamed jsou nejčastěji poruchy spojené s nadměrnou spavostí nebo naopak nespavostí. Až dvacet procent populace přitom spánkovými poruchami trpí. „Nespavost sama o sobě tvoří jednu skupinu. Co se týká nadměrné spavosti, většinou na ni trpí ti, kteří v noci chrápou nebo mají jiné problémy, a proto se ráno cítí nevyspalí,“ dodal Pertl.

Většina lidí s poruchami spánku situaci ale neřeší, ač mohou někdy ohrožovat sebe nebo okolí – například při náměsíčnosti, poruše zmateností nebo nočním děsu, uvádí somnolog Karel Šonka. Může tak dojít k agresivnímu chování, nebezpečnému zranění, ale i zabití či sexuálnímu zneužití. Ale i když se nic dramatického nestane, lidé by si měli zajít k lékaři. Ten jim pak předepíše vhodné léky. Odborníka by měli lidé vyhledat tehdy, jestliže jejich problémy přetrvávají déle než tři týdny. Lidský spánek se navíc zkracuje, za posledních sto let Evropané přišli o skoro hodinu a půl. To s sebou nese negativní dopady na zdravotní stav - vyšší krevní tlak a víc obezity.

Člověk by měl denně spát minimálně 4 hodiny, radí odborník

Podle Pertla by měl člověk každý den spát nejméně čtyři hodiny. Spánkové rozpětí se přitom udává mezi čtyřmi a osmi hodinami. „Pro každého je doba individuální, člověk by měl ale spát tak, aby byl po celý den čilý a necítil se unavený,“ vysvětlil. Spánek je prý důležitý především z důvodu znovunabytí sil do nového dne a potřeba je také ke správné funkci organismu.

„Aby byl přes den člověk v dobré kondici, měl by se probudit z toho lehčího spánku. K ránu třeba přibývá hodně takzvaného REM spánku, z anglického “rapid eyes movement„, neboli rychlé oční pohyby. V tomto stádiu se nám zdají i sny, proto se často budíme s tím, že se nám něco zdálo,“ řekl Pertl. V prášcích na spaní nevidí odborník problém. Rozhodně je prý lepší vzít si menší dávku prášku a klidně se vyspat, než se převalovat v posteli a být pak celý den unavený. Sklouznutí do nadměrného užívání tabletek je podle něj ale nebezpečné, vede totiž k návykům.