Soud potrestal učitele, který v mrazu poléval studenty vodou

Chroustovice – Soud potrestal učitele Aleše Mrázka kvůli trestům za útisk žáků na lyžařském kurzu dvouletým zákazem účasti na mimoškolních aktivitách a kurzech. Rozsudek není pravomocný. Učitel Odborného učiliště v Chroustovicích na Chrudimsku měl na lyžařském výcviku v Krkonoších některé studenty v několikastupňovém mrazu polévat studenou vodou. Další studenti se zase váleli ve sněhu jen ve spodním prádle. Učiteli hrozil až rok vězení. S verdiktem nesouhlasí, proti rozsudku se odvolal.

„Oba studenti byli nuceni k něčemu, co nechtěli, styděli se a ani jeden z nich nevěděl, za co jsou trestáni,“ řekla při vynesení rozsudku soudkyně Miroslava Purkertová. Mrázek podle ní jako vedoucí lyžařského kurzu zneužil závislosti studentů na své osobě a nutil studenta a studentku k trestům, které nebyly uvedené ve školním řádu a nebyly předjednané s rodiči dětí. Porušil tak i právo na svobodné rozhodování.

Mrázek dnes zopakoval, že se uvedeného jednání nedopustil a necítí se vinen. Kauzu označil za velmi smutnou věc, která může odradit mnohé učitele od mimoškolních aktivit se žáky a studenty. „Věřím, že spravedlnost funguje a že budu mít možnost dokázat u soudu vyšší instance svou nevinu,“ řekl dnes novinářům.

Na lyžařském výcviku byla dvacítka účňů se čtyřmi učiteli. Tresty měli žáci podstoupit, pokud poruší pravidla. Někteří studenti od začátku upozorňovali, že s tresty souhlasili všichni a byly nepovinné. Na případ upozornil anonym, který zaslal podnět hejtmanovi a také zástupcům školní inspekce – ti pak dopis s fotografiemi obratem předali policii. Případem se zabývala i kontrolní komise Pardubického kraje, která ale nezjistila, že by na kurzu šlo o šikanu. Podle České školní inspekce byl porušen školský zákon, ředitel učiliště proto v červnu Mrázka potrestal dvouměsíčním odebráním osobního ohodnocení.

Za nezvyklé praktiky při lyžařském výcviku byl v Pardubickém kraji v roce 2010 postižen také ředitel gymnázia v Přelouči Lubor Pacák. Dvanáctileté studentky musely při hře slízávat z těl polonahých spolužáků cukr, který na svlečené hochy sypal sám ředitel. Pacák přišel o osobní příplatek za tři měsíce. Česká školní inspekce neshledala na neobvyklé zábavě nic protizákonného.