Hasiči si vyjednali lepší platové výměry, zvýší se jim i příplatek

Praha – Odbory se dohodly s ministrem vnitra Janem Kubicem, že budou mít hasiči nově platové výměry na dobu neurčitou. Zároveň se jim zvýší zvláštní příplatek o sto korun měsíčně. Změny by měly začít platit od prvního dubna. „Věřím, že opuštění dosavadní praxe, kdy příslušníci Hasičského záchranného sboru vždy k 1. lednu obdrželi rozhodnutí o platovém výměru na dobu určitou, přispěje ke stabilizaci sboru a zvýšení sociální jistoty jeho příslušníků,“ uvedl po jednání Kubice.

Platový výměr zahrnuje jak tarifní plat, tak různé příplatky. Mimo ale zůstávají další peníze navíc, např. za přesčasy nebo příplatky za pohotovost. Příslušníkům bezpečnostních složek se od loňského ledna snížily platové tarify o deset procent. Odbory ale namítaly, že kvůli škrtání různých příplatků byl propad mnohem vyšší.   

Šéf hasičů Drahoslav Ryba v lednu varoval před dalšími škrty v rozpočtu hasičů. Sbor podle něho v roce 2010 hospodařil se sumou zhruba 8,5 miliardy korun, v loňském roce se však rozpočet snížil asi na 6,9 miliardy. Proto muselo odejít asi 300 hasičů, byly zastaveny prakticky veškeré investice a významně byly omezeny i výdaje na provoz. 

Pro letošní rok mají hasiči k dispozici přes 6,8 miliardy korun. Ryba ale varoval, že pokud by rozpočet v příštích letech znovu klesal, tak už to pocítí občané. Projevilo by se to prý například prodloužením dojezdových časů a možná i snížením profesionální úrovně při zásazích.

Také předseda Odborového svazu hasičů Zdeněk Oberreiter v minulosti varoval, že pokud se bude rozpočet v letech 2013 a 2014 snižovat podle střednědobého výhledu rozpočtu ministerstva vnitra, hrozí „téměř konec hasičského záchranného sboru“. Podle údajů odborů by měl v příštím roce klesnout rozpočet hasičů asi na 5,8 miliardy a v roce 2014 ještě o dalších zhruba 600 milionů korun.