Cestu srdcem ukáže chirurgovi speciální navigace

Praha - Lékaři mají nového pomocníka v léčbě srdečních arytmií. Speciální naváděcí systém podobný navigaci zobrazuje srdce jako dokonalou trojrozměrnou mapu a podle souřadnic vede chirurga k cíli. Poprvé v Česku ho dnes vyzkoušeli v pražském IKEMu.

Unikátní navigace si odbyla v Česku premiéru pod taktovkou chirurgů, kteří přijeli do Prahy na každoroční setkání kardiologických špiček. „Zařízení je zatím pouze na třech pracovištích: tady v Praze, u nás v Německu a v Rakousku,“ popisuje exkluzivitu použitého přístroje kardiochirig z Lipska Christopher Poirkowski.

Novou metodu lékaři vyzkoušeli při operaci nejčastější srdeční arytmie - fibrilace síní. Operatéři při ní uvnitř srdce takzvaně spalují tkáně, které arytmii způsobují. S navigační novinkou daleko snadněji a přesněji.

Celý systém funguje podobně jako GPS navigace. Namísto mapy se lékařům zobrazuje srdce, a to s přesně vyznačenými body, na které mohou katetrem mířit. Podobně jako v autě - po zadání souřadnic v srdci program katetr na cíl sám navede. „Slouží k tomu, abychom nemuseli používat rentgenové záření, které je škodlivé jak pro pacienta, tak pro operatéra,“ vysvětluje přednosta kliniky kardiologie Josef Kautzner.

Fibrilace síní, u které lékaři metodu použili, je vůbec nejčastější arytmií. Podobné problémy mají až dvě procenta Čechů a podle prognóz čísla jen tak neklesnou. Spíš naopak. „Přibývá nám pacientů, kteří mají jizvy na srdci a kteří mají tuto arytmii,“ dodává Kautzner. Předpokládá se, že do roku 2030 se počty pacientů s arytmií až ztrojnásobí.

Reportáž Lenky Drmotové (zdroj: ČT24)