Sněmovnu dnes čeká hlasování o nedůvěře

Praha - Poslanci budou dnes jednat o třetím vyslovení nedůvěry koaliční vládě ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. Opozice už to totiž neúspěšně zkoušela předloni v prosinci a loni v dubnu. Podle koalice kabinet i tentokrát hlasování o vyslovení nedůvěry odolá. Zatím jediný úspěšný pokus o svržení vlády proběhl v březnu 2009, když se povedlo ČSSD pod vedením Jiřího Paroubka svrhnout vládu Mirka Topolánka.

Lídři opoziční ČSSD a KSČM před večerním hlasováním o nedůvěře vládě připouštějí, že jdou do předem prohraného boje a kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) se jim svrhnout nepodaří. Vládu se ale na mimořádné schůzi chystají několik hodin kritizovat. O pokračování vlády ODS, TOP 09 a VV se tak možná dnes ve sněmovně bude hlasovat v pozdních večerních či nočních hodinách.

Poslanecký klub TOP 09 se odpoledne nechal slyšet, že jeho poslanci koaliční vládu podpoří. Podle předsedy klubu Petra Gazdíka strana hledá cestu z krize, nikoliv z vlády. Klub bude prý při hlasování naprosto jednotný. Jak dlouho do večera bude schůze trvat, si Gazdík netroufl odhadnout. „Jsme připraveni tady setrvat až do hlasování, klidně až do pozdních nočních hodin,“ podotkl. TOP 09 podle Gazdíka chápe svou účast v koalici jako závazek vůči vývoji v ČR, a to „přesně do chvíle, kdy bude vláda prosazovat konsolidaci veřejných financí tak, abychom nezadlužovali naše děti“.

Žádost o svolání schůze s hlasováním o nedůvěře vládě podala ČSSD. Sociálním demokratům vadí především vládní úsporné kroky a většina návrhů na zvýšení rozpočtových příjmů. „Je velmi důležité, aby právě v této chvíli, kdy se ukázalo, že vládní reformy nefungují, každý poslanec vstal a řekl, jestli nadále podporuje setrvání této vlády,“ konstatuje předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Situace ve sněmovně ale plánu levice nepřeje. Spolu s komunisty dají sociální demokrati dohromady jen 81 poslanců. Pro nedůvěru vládě se ale musí aktivně vyslovit 101 poslanců, přičemž sbor jich čítá 200. Vládní kluby nyní mají 114 poslanců, dalších pět poslanců je nezařazených.

Nelehká situace čeká však i na Nečasovu vládu. V případě, že hlasování o nedůvěře ustojí, chtějí odbory 21. dubna zaplnit Václavské náměstí protivládními demonstranty. „ČMKOS vyzývá všechny občany k celonárodnímu odporu proti politice této asociální vlády,“ říká šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil. Pokud vláda od rozpočtových škrtů neustoupí, hrozí odboráři dalšími, tentokrát radikálnějšími protesty.


Z devíti pokusů o vyslovení nedůvěry vládě uspěl jen jeden

V historii samostatné České republiky došlo už k devíti pokusům o vyslovení nedůvěry vládě. Uspěl ale jen jeden. Nedůvěru vyslovila sněmovna 24. března 2009 vládě Mirka Topolánka (ODS). K opozici se tehdy připojili i čtyři poslanci z koaličního tábora, díky nim získala potřebných 101 hlasů. Poprvé navrhla vyslovení nedůvěry vládě ODS 26. září 2003. Pro návrh směřující proti kabinetu Vladimíra Špidly (ČSSD) hlasovalo 98 poslanců, což na jeho úspěch nestačilo. Další hlasování přežila vláda Stanislava Grosse 1. dubna 2005. Následující čtyři pokusy směřovaly proti vládě Mirka Topolánka, položil ji však až ten pátý - již zmíněný - v březnu 2009. Současný Nečasův kabinet už přestál dva pokusy o vyslovení nedůvěry. 21. prosince 2010 mu nedůvěru vyslovilo 80 poslanců z řad KSČM a ČSSD. 26. dubna 2011 sice proti vládě hlasovali i tři poslanci za Věci veřejné, avšak ani to jí vaz nezlomilo.