Korunní svědek proti Adamu Řebíčkovi mlčí, bojí se o život

Teplice - Podnikatel a klíčový svěděk Michal Bartes, který obvinil trojici policistů z korupce a zneužití pravomocí, dnes odmítl před teplickým soudem vypovídat a raději si nechal dát pokutu za pohrdání soudem. Uvedl, že se bojí o život svůj i své rodiny. Policisty, mezi nimiž je i Adam Řebíček, bratr bývalého ministra dopravy Aleše Řebíčka, viní státní zástupce z přijímání úplatku a zneužívání pravomoci veřejného činitele. Údajně si brali od podnikatelů úplatky za zastavení jejich fiktivních trestních kauz. Soudce v roce 2010 policisty osvobodil, krajský soud ale případ do Teplic vrátil s tím, že se má dokazování udělat precizněji. Další svědky teprve hledá a vyslechne je až 17. května.

„Vypovídat nebudu z důvodu obav o život můj a mé rodiny,“ prohlásil dnes Bartes před senátem. Soudce Milana Ference to zjevně překvapilo. „Nespecifikoval jste důvody, proč nemůžete vypovídat,“ opáčil po konzultaci se státním zástupcem, na nějž se Bartes odkazoval. Nakonec Bartes dostal pětitisícovou pokutu za pohrdání soudem, ale dál trval na tom, že mluvit nebude.

Řebíček pracoval spolu s Romanem Majerníkem a Radkem Turišinem u teplické hospodářské kriminálky. Podle obžaloby poskytovali podnikatelům za úplatu informace a nabízeli zastavení vyšetřovaných kauz. Hlavou gangu měl být Majerník, který si v minulých letech údajně pořídil na poměry běžného policisty velké množství majetku.

Bývalí tepličtí policisté obvinění z korupce
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

Trestně stíhanému jednatřicetiletému Bartesovi si policisté údajně řekli o několik set tisíc korun za to, že vyřeší kauzu v jeho prospěch. Bartes tvrdil, že jim dal na úplatcích zhruba dva miliony korun. Schůzky si nahrával a posléze na případ upozornil média. Jeden záznam má dokládat, že Řebíček dostal obálku s 200 000 korunami. Později a opět za přítomnosti nahrávacího zařízení to Řebíčkovi připomněl. „Ale jak se chceš nechat zprostit? Když někdo dává, je to trestný. Jseš v tom taky,“ říká na přepisu, který se později objevil v médiích, Řebíček.

Adam Řebíček v současnosti působí jako finanční ředitel a místopředseda představenstva fotbalové Slavie, kterou vlastní jeho bratr Aleš. Ten byl ministrem dopravy v Topolánkově vládě, tedy v letech 2006 až 2009. V téže době začala přeměna jeho bratra z řadového policisty na byznysmena - v roce 2006 nastoupil do polostátního ČEZu, o rok později se dostal do dozorčí rady jejích dvou dceřiných firem a ještě před koncem bratrova ministerského působení přešel do státní Správy železniční dopravní cesty.

Řebíček dnes u soudu vyslýchán nebyl, při konfrontaci se svědkem ale přiznal, že podobnou částku od Bartese skutečně dostal: „Opravdu jsem si u něj jednou převzal obálku, dával jsem u něj do komise Citroën C8. Bylo v ní asi čtvrt milionu.“ Podle svědka Libora Blažečky, který tehdy v autobazaru pracoval, podobným způsobem přes autobazar prodávali auta i ostatní obžalovaní. Že ho policisté vydírají, to řekl Bartes Blažečkovi někdy začátkem roku 2008. Prý ho to nepřekvapilo. „Jsme v Teplicích, že ano…“ řekl.

Obžalovaným hrozí za úplatkářství až pět let vězení

V roce 2010 soud všechny tři policisty viny zprostil pro nejednoznačnost důkazů. Soudce Ferenc v odůvodnění tehdy uvedl, že je vnitřně přesvědčený, že obžalovaní trestnou činnost páchali, ale chybí pro to přesvědčivé důkazy. Rozpory byly ve výpovědích svědků a zcela průkazné podle něj nebyly ani nahrávky rozhovorů. Soudce proto nyní musí hledat nové svědky, které chce vyslechnout 17. května. Půjde zejména o bývalé zaměstnance autobazaru. 

Bartes je ale v rozporuplné situaci. Policie ho v době údajného uplácení vyšetřovala pro leasingové podvody, založené na nákupu ještě nedávno drahých, ale také neopravitelně nabouraných aut. Ta pak podle policie prodával nastrčeným osobám za cenu, která odpovídala nehavarovaným. Auta pak novým majitelům často někdo ukradl. Kvůli tomu dokonce státní zastupitelství na Bartese podalo několik obžalob, žádnou z nich ale zatím soud nerozhodl. V roce 2010 navíc oznámil, že dostal nabídku sedmimilionového úplatku, pokud nebude proti policistům u soudu vypovídat. Nabídka údajně přišla od člověka z okolí Adama Řebíčka. Sám Bartes ale neprozradil, od koho ji dostal. „Bylo mi to nabídnuto od lidí, kteří se s panem Řebíčkem asi znají. Já jsem to odmítnul,“ řekl tehdy.