Koalice svou vládu podle očekávání uhájila

Praha - I napotřetí ustála vládní koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných hlasování o nedůvěře vládě, které iniciovala opozice. Celkově hlasovalo 198 poslanců, koaliční poslanci přehlasovali návrh počtem 113 křesel, proti návrhu hlasovalo 85 poslanců. Vzhledem k rozložení sil ve sněmovně bylo už před začátkem schůze více méně jasné, že vláda i po dnešní schůzi bude fungovat dál. Petr Nečas tak na následné tiskové konferenci označil dnešní opoziční pokus o svržení vlády spíše jako teatrální gesto. ČSSD ale nevylučuje, že jakmile uvidí ve fungování vládní koalice trhliny, opět přijde s novým návrhem na vyjádření nedůvěry.

Po hlasování proběhlo i tiskové vyjádření opozice. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka řekl, že jeho strana nepoleví v tlaku na vládu a věří, že v tlaku nepoleví ani občané, z nichž 80 procent prý vládě nedůvěřuje. „Ačkoliv ještě dnes vládní koalice a Nečasova vláda v Poslanecké sněmovně přežila, důvěru veřejnosti nemá a myslím, že to ukáží následující týdny a měsíce,“ řekl Sobotka. Před samotným hlasováním se během večera u řečnického pultu vystřídala řada poslanců sociální demokracie a KSČM, kteří vládu kritizovali za nekompetentnost a necitlivé reformy.

Sobotka: Vláda nemá vizi ani podporu veřejnosti

Oba předsedové nejsilnějších sněmovních stran ve svých proslovech na úvod včerejší schůze sněmovny varovali před dopady politiky toho druhého. Šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka obvinil vládu z přehlížení životních podmínek většiny obyvatelstva. Koalici podle něho chybí podpora veřejnosti i dlouhodobá vize. Na její vrub prý jde také současná ekonomická situace ČR. „My jsme přesvědčeni, že naše země není po pěti letech vlády pravice v dobrém stavu. Jsme přesvědčeni, že vláda nemá ve společnosti autoritu, nemá vizi a nemá ani možnost provozovat strategickou koncepci. Zato zažíváme stagnaci ekonomiky, pokles reálných mezd, dramatický nárůst zadlužení státu, růst nezaměstnanosti, zdražování sociálních služeb, zdražování potravin, zkrátka všeho,“ uvedl Sobotka.

Koalice by podle Sobotky měla vážněji brát společenské nálady i vyšší množství demonstrací v ulicích. „Lidé jsou hnáni do sociální pasti. Vláda, která tohle připustí, je asociální,“ dodal Sobotka a poté vyzval poslance k vyslovení nedůvěry vládě. Znovu dodal, že v takovém případě je ČSSD připravena jednat o rychlém uspořádání nových voleb, a to už v říjnovém termínu společně s krajskými a senátními. Jak posléze řekl před poslanci, případné předčasné volby by mohly přinést „demokratickou katarzi“. Varoval také, že současná vláda absencí komunikace připravuje cestu k moci nedemokratickým hnutím.

Reformy se ukazují jako prospěšné, reagoval Nečas

Premiér Petr Nečas v reakci připustil, že vláda nepůsobí směrem navenek vždy idylicky, ale dokáže své problémy řešit a zaměřit se na programové priority, kterých už od jejich vzniku prý prosadila téměř 50 procent. „I díky tomu umožňují relativně dobré proplouvání naší země složitým ekonomickým obdobím v porovnání s řadou jiných evropských zemí,“ prohlásil Nečas. Zdůraznil zejména skutečnost, že koalice je pověřena závazkem za silný mandát z voleb v roce 2010. „Jsem přesvědčený, že právě proto, že máme silný mandát, tak zvítězí profesionalita a především odpovědnost. Reformní kroky nejsou projevem asociálnosti, ale snahy o eliminaci budoucích mnohem větších potenciálních problémů v případě, kdybychom neudělali nic,“ dodal.

V současné hospodářské situaci podle Nečase státy musí přijímat nepopulární opatření a údaje mezinárodních institucí ukazují, že Česko jde správnou cestou. „Opozice hraje nebezpečnou hru s důvěryhodností naší země,“ zdůraznil. Opozice se podle něho chová jako malé dítě, které sedí na sudu střelného prachu a hraje si se sirkami.

Dnešní hlasování o nedůvěře Nečas přirovnal k „politickému seriálu“, který prý opozice používá ke zviditelnění a zvýšení politického napětí. „Když jsme se na tomto místě sešli při podobné příležitosti v dubnu loňského roku, tak jsem řekl, že teprve čas ukáže, zda se jedná o vážně míněný pokus… Dnes se ukazuje, že se jedná o seriál. Já jsem nikdy nezpochybňoval legitimní právo opozice vyvolat hlasování o nedůvěře, ale i dnes je vidět, že opozice nemyslí tento krok politicky vážně. Spíše jde o snahu se zviditelnit a zvýšit politické napětí,“ vyjádřil premiér.

Předseda opozičních komunistů Vojtěch Filip vládu obvinil z toho, že se zdráhá svou politiku i kauzy otevřeně konfrontovat s občany. Nečasův kabinet se podle něj zaštiťuje poslaneckou převahou ve sněmovně, ve společnosti ale jeho veřejná důvěra klesá. „I když dnes tato vláda formálně získá důvěru, materiálně ji nemá a ve společnosti ji mít ani nebude,“ uvedl Filip s tím, že přežitím dnešního hlasování ve sněmovně prý obliba vlády u lidí dále klesne. „Vy jste schopni na těch židlích sedět, dokud vás z nich nevynesou. Pan premiér tady mluvil o tom, že má na všechno lék. Váš lék je jenom točení se v kruhu,“ prohlásil předseda KSČM.

Předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc se ohradil proti Nečasově označení dnešní akce za neupřímné divadlo. Vláda se podle něj pohybuje mimo realitu. „My si nezasloužíme tak špatnou vládu, jakou máme. Většina voličů si vás (vládu – pozn. red.) zvolila a dnes toho lituje. Je děsivé, že vás nezajímá názor lidí, kterým byste měli být příkladem,“ sdělil Tejc. Argumenty premiéra o prospěšných reformách a příznivém zahraničním hodnocení zpochybnil místopředseda sněmovny za ČSSD Lubomír Zaorálek, který se odvolával na pokles ČR v žebříčku OECD nebo Světového ekonomického fora. Vláda podle něho navíc vědomě podkopává humanitní tradice z dob T.G. Masaryka a nechce voličům sdělit svoje skutečné zájmy.

Poslanec a předseda strany Lev 21 – Národní socialisté Jiří Paroubek taktéž obvinil vládu z nedostatku kompetentnosti i vize. „Vláda nemá žádnou strategii, ona prostě nesměřuje nikam,“ sdělil. Na většině ministerstev pak podle Paroubka vládne manažerská neschopnost, projevující se například v postoji k evropským fondům. Ve výčtu vládních pochybení neopomenul zdůraznit ztrojnásobení ceny vajec, jejichž malé balení pro názornost přinesl i k řečnickému pultu.

S přinesenou rekvizitou v podobě kartonového plata Jiří Paroubek spojil část příspěvku, kterou poslanci odměnili dnes večer málo viditelným pobaveným úsměvem:

„Dámy a pánové, já jsem si dovolil Vám přinést ukázat takové jedno plato vajec. Mám k nim dobrý vztah. Na vejcích, obrazně řečeno, byly položeny základy této koalice ve vajíčkových estrádách před volbami do Evropského parlamentu i v kampani o rok později. Tehdy byly vejce za cenu 2 koruny - dnes se za ně platí 6 až 7 korun. V úsilí hodném výstřednímu učení Ču-Čche podle Kim Ir Sena si dnes naši četní spoluobčané pořizují do svých městských příbytků kvokající slepice. Dokonce se o ně perou ve frontách před slepičárnami. Už se těším, jak si občané utvoří na sídlištích celá společenství chovatelů slepic a budou si půjčovat kohouta, aby slepice měly lepší snášku. Drůbež bude jistě příjemným oživením balkonů domů na našich sídlištích. Stane se českým folklorem. V cizině to jistě ocení.“

V zápětí sál rozptýlila i krátká slovní výměna s ministrem financí Miroslavem Kalouskem:

Miroslav Kalousek: „Pane poslanče Paroubku, já bych vám rád teď gentlemansky poblahopřál, protože všechny poslankyně TOP 09 se shodly na tom, že verbálně jste minimálně stejně poutavý řečník jako já, nicméně na rozdíl ode mě, lajdáka, máte vždy pečlivě nabarvenou kštici, čímž jste mnohem přesvědčivější. Tímto uznávám svou porážku“

Jiří Paroubek: „Pane ministře, já se nechci dostat do nějakých trapných osobních výlevů, nechci klesnout na vaši úroveň. Myslím, že jste jeden z mála členů vlády, který své práci, jakkoliv s ní nesouhlasím, rozumíte. Nicméně já nepůjdu tou cestou jako můj přítel Gerhard Schröder, který se dokonce soudil s někým, kdo o něm napsal, že má nabarvené vlasy. Když se podíváte pozorně a zblízka - možná, že by se mě vaše poslankyně neměly tolik bát, tak by viděly zblízka těch pár šedin, které mám na skráni a to svědčí o tom, že bych opravdu musel velice mistrně umět barvit své vlasy.“

Poslanec Jiří Dolejš (KSČM) označil vládní reformy za „špatný vtip, i když vtip sezony“. Vymezil se vůči důrazu koalice na prosazování reforem tím, že například v oblasti daňové reformy současné vládní strany před volbami neslibovaly zvyšování daní. „No a vidíte, děje se tak,“ řekl Dolejš.

Během večera se u řečnického pultu střídali hlavně opoziční poslanci. Vládu obhajoval šéf poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík, podle kterého kabinet musí dělat reformy a má smysl jej podpořit. „Vláda není tak dobrá, jak by mohla být. Ale není tak špatná, jak se ji snaží vylíčit opozice… Sám jsem si představoval, že řada věcí půjde snáze a rychleji, proto chápu narůstající rozladění lidí. Není to pro mě ale důvod, aby tato vláda skončila. Je to důvodem k tomu, aby zvýšila své úsilí a pokusila se dokončit práci, byť v nepříznivé společenské atmosféře,“ uvedl. Nezařazený poslanec Michal Doktor (dříve ODS) se pozastavil nad tím, že se řada ministrů jednání o nedůvěře neúčastní.

Opozice se pokusila napodobit situaci z března 2009, kdy sněmovní sestava svrhla koaliční vládu ODS, KDU-ČSL a Strany zelených pod vedením premiéra Mirka Topolánka. ČSSD, občanští demokraté a zelení se po vzájemném vyjednávání nakonec dohodli na dosazení kandidátů do úřednické vlády Jana Fischera, která nakonec neplánovaně řídila zemi až do voleb v květnu 2010.