Ministerstvo obrany chce odstranit protekci a motivovat vojáky k růstu

Praha – Změny v systému odměňování a povyšování vojáků, které mají zamezit protekci při udělování vojenských funkcí a motivovat příslušníky armády k dalšímu profesnímu růstu. Takový je plán ministerstva obrany, který podle ministra Alexandra Vondry umožní služební postup schopným lidem a ne těm, kteří „nejlépe znají slabiny systému a umějí jich využívat“. Nové způsoby odměňování mají také platy vojáků přizpůsobit chystaným změnám v daňovém systému, k nimž dojde od roku 2014.

Vedení ministerstva obrany chce nový systém platového ohodnocení vojáků spojit s připravovaným kariérním řádem tak, aby dosažená hodnost byla pevně svázána s vykonávanou funkcí a platem, který za hodnost a funkci vojákovi náleží. „Není možné udělat dlouhodobě funkční kariérní řád, aniž by to bylo propojené s novým platovým řádem,“ prohlásil Vondra. Změny mají podle ministra začít platit od 1. ledna 2014.   

Vojáci budou mít danou určitou dobu pro výkon funkce, poté se budou moci rozhodnout, zda se budou ucházet o služební zařazení na místo se stanovenou vyšší hodností, požádají o prodloužení doby, kterou mohou strávit ve své současné funkci, nebo odejdou z armády „do civilu“. Rok před skončením doby, kterou mohou ve funkci být, bude zahájeno řízení před komisí, která z uchazečů splňujících podmínky vybere jejich nástupce. Na každou hodnost a funkci budou přesně definovány podmínky, které voják musí splnit, aby mohl v kariéře postoupit, uvedl zástupce náčelníka generálního štábu generál Petr Pavel.

Vojákům se změní také struktura platu

Základní složkou platu bude služební tarif, který se bude skládat z dnešního tarifu, příplatku za vedení a za hodnost a jenž bude pro všechny vojáky v dané hodnosti stejný. Plat doplní motivační příplatek, který bude odrážet úroveň dosažených znalostí a dovedností. Ponechán zůstane příplatek za službu v zahraničí. Vojáci obdrží také příplatek za službu ve zvlášť náročných a rizikových podmínkách. Speciální kvalifikační příplatek obdrží lidé, kteří jsou odborníky v některém z oborů atraktivních na trhu práce, uvedl ministr obrany. Vojáci budou moci dostat více peněz i za nadstandardní plnění úkolů.

Dosavadní přídavek na bydlení má nově nahradit služební příplatek. „Budou-li prostředky, zvažujeme i proplácení prokazatelných nákladů na dojíždění, abychom trochu posílili mobilitu vojáků,“ dodal Vondra.   

O nutnosti vytvoření kariérního řádu se v armádě hovoří již od konce 90. let. Podle Pavla existovala řada návrhů, jak změny ve služebním postupu vojáků provést, nebyla ale vůle na straně armády ani ministerstva je uskutečnit. „Protože ve vedoucích pozicích ve vyšších manažerských postech byli lidé, kterých by se to dotklo asi nejvíc,“ řekl novinářům Pavel.