ČSSD slibuje změnu maturit a vyšší platy pro učitele

Praha - Sociální demokraté dnes na tiskové konferenci představili své plány ve školství. Kvalitu českého vzdělávání by chtěli zlepšit například zvýšením platů učitelů, redukcí soukromých škol nebo reformou univerzit. Zároveň se ostře vymezili proti školské politice současného ministra Josefa Dobeše (VV). Jeho kroky jako plošné testování 5. a 9. tříd, státní maturity nebo financování škol podle naplněnosti by chtěla ČSSD zásadně změnit. Programové teze dnes představil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka spolu se stranickými školskými experty.

Sociální demokraté by chtěli přepracovat státní maturity i testy v 5. a 9. třídách. „Je třeba zabránit tomu, aby se žáci základních škol stali otroky podobných testů, či aby se látka, která není součástí testů, začala zanedbávat, jak je typické například pro USA,“ stojí v materiálu, který dnes strana představila. U státních maturit chce ČSSD projednat s odborníky, zda mají zůstat dvě úrovně obtížnosti a zda mají žáci odborných škol a gymnázií konat stejnou zkoušku.

ČSSD: Do roku 2020 by měl učitel mít plat jako průměrný vysokoškolák

Sobotka považuje vzdělání za jednoznačnou rozpočtovou prioritu. Do roku 2020 by proto podle představ ČSSD měl plat učitele dosahovat průměrného platu vysokoškoláka. Posílit by měly i platy kuchařek, školníků a dalších zaměstnanců škol. Zástupci ČSSD poukázali na to, že zatímco patnáctka zemí OECD dává na školství průměrně 1,5 procenta svého HDP, Česká republika v příštím roce jen 0,55 procenta.

Podfinancování je podle sociálních demokratů patrné hlavně u vysokých škol. Poslanec a školský expert strany Ivan Ohlídal by si proto představoval, že by školy měly v budoucnu získávat víc peněz spoluprací s průmyslem. Zástupci strany zároveň rozhodně odmítli zavedení školného. Reformu univerzit včetně změn v samosprávách nebo akreditacích je prý potřeba připravit ve shodě s akademiky.

Vyšší odborné školy by měly být připojeny k bakalářským programům

Kvůli klesajícímu počtu dětí chce ministerstvo redukovat síť škol, peníze by měly dostávat podle počtu žáků ve třídě. Takové optimalizaci ale musí podle ČSSD předcházet omezení soukromých škol, nutná je i redukce víceletých gymnázií. Zároveň je prý nezbytné zachovat dostupnost škol i na vesnicích. U mateřských školek varovali sociální demokraté před jejich nedostatečnou kapacitou. „Proto navrhujeme zřídit státní fond bezúročných půjček nebo státní investiční fond na budování a rekonstrukce vzdělávacích zařízení, ze kterých by se výstavba těchto zařízení spolufinancovala,“ nastínil senátor a stínový ministr školství Marcel Chládek.