STEM: Polovina Čechů se bojí, že v prezidentské volbě zvítězí populismus

Praha - Zavedení přímé volby prezidenta podporuje 74 procent lidí, což je o devět procent méně než loni v září. Padesát jedna procent lidí dokonce věří, že při výběru nového prezidenta lidé podlehnou populistickým slibům a nebudou schopni odpovědně prezidentské kandidáty posoudit. Vyplývá to z výsledků průzkumu agentury STEM.

Lidé, kteří jsou přesvědčeni, že se voliči budou v prezidentské volbě řídit racionálním posuzováním kandidátů, podporují přímou volbu prezidenta takřka jednotně (více než 90 procent z nich). Ve skupině těch, kteří předpokládají neschopnost voličů rozeznat odpovědný přístup a populistické sliby kandidátů, jsou hlasy pro přímou volbu prezidenta a proti ní vyrovnanější.

Podle rekordních 70 procent dotázaných by měl český politický systém mít silného prezidenta s rozsáhlými výkonnými pravomocemi. Na konci loňského roku tento názor sdílelo 59 procent lidí.

Nejrozhodnějšími zastánci přímé volby jsou příznivci TOP 09 (82 procent), relativně nejméně ji podporují stoupenci ODS (68 procent) a KSČM (67 procent). Sympatizanti sociální demokracie se nejméně obávají, že voliči nedovedou rozlišit realitu a populismus v předvolební kampani kandidátů, ale rozdíly mezi stoupenci stran nejsou v tomto případě výrazné.

Průzkumu, který se uskutečnil od 22. února do 3. března, se zúčastnilo 1 096 lidí.