Komise chce zjistit, zda o nahrávkách BIS věděl Topolánek

Praha – Pokud se potvrdí, že odposlechy hovorů exprimátora Prahy Pavla Béma s lobbistou Romanem Janouškem skutečně unikly přímo z Bezpečnostní informační služby (BIS), bude se sněmovní komise pro její kontrolu zabývat i tím, zda vedení BIS o odposleších informovalo tehdejšího premiéra Mirka Topolánka. Podle člena výboru Františka Bublana měla informační služba povinnost vyhotovit z kompromitujících hovorů zprávu a předat ji předsedovi vlády. Pokud tak neučinila, jde podle něho o hrubou chybu. Komise se také pokusí oslovit přímo Topolánka s tím, zda podobnou zprávu obdržel – případně jak s ní naložil.

BIS má ze zákona povinnost předávat své výstupní informace exekutivě. Je otázkou, zda pořízené odposlechy z roku 2007, ze kterých vyplývá silný vliv lobbisty a podnikatele Romana Janouška přímo ve vedení magistrátu, zpravodajská služba jakožto závažné podklady zpracovala ve zprávu a poskytla premiérovi. I na to se v úterý komise pro kontrolu zeptá přímo šéfa BIS Jiřího Langa. „V roce 2007 to BIS začala monitorovat. Předpokládám, že minimálně do roka musela nějakou zprávu vyplodit. Já si myslím, že Topolánek tu zprávu musel dostat. A pokud nebyla vypracována, tak je to velká chyba na BIS. Protože ona si nemůže tyto informace nechat pro sebe na nějaké pozdější využití,“ uvedl Bublan v Interview ČT24.

Podle Bublana není vyloučené, že tehdejší premiér dokumenty BIS o tajných domluvách Béma s Janouškem skutečně obdržel, ale využil je k vnitrostranickému boji uvnitř ODS. „Jestliže premiér dostal tyto informace, tak musel nějakým způsobem konat. Pokud nekonal, pokud to zůstalo v jeho nějakém povědomí, nebo pokud to využil politicky proti Pavlu Bémovi, který byl v té době zrovna jeho stranickým oponentem, tak si myslím, že je to úplně špatně, protože BIS tady není od toho, aby podporovakla některé politiky a některé zase sledovala,“ dodal poslanec ČSSD.

František Bublan:

„Pokud se tak stalo, že ta zpráva odešla z BIS, tak vidím velkou vinu na tehdejším premiéru Topolánkovi, protože ten nekonal a nechal to být. Asi ty informace nějak využil pro sebe, ale ten dopad na pražský magistrát a vůbec tady na tyto vazby byl v podstatě nulový.“

Zatímco v případě ředitele BIS Langa má Bublan a spol. pravomoc předvolávat k osobnímu setkání a ptát se na podrobnosti týkající se chodu zpravodajské služby, bývalého premiéra mohou pouze vyzvat a čekat, zda bude ochotný komunikovat. „Záleží na něm, jestli nám bude vypovídat, nebo nebude, to je skutečně jeho libovůle, protože ze zákona on nám nemusí dávat tyto informace,“ podotkl Bublan.

  • Bezpečnostní informační služba autor: Jaroslav Hodík, zdroj: ČT24
  • Mirek Topolánek autor: Vít Šimánek, zdroj: ČTK

Nad oslovením expremiéra a šéfa ODS prý vážně uvažuje, definitivně se ale spolu s komisí rozhodne až poté, co si v úterý vyslechne Langa - ani z jeho výpovědí ale nemusí být kontrolní orgán o moc chytřejší. „Uvidíme, jaká bude vstřícnost ředitele Langa, jestli nám tu zprávu poskytne, jestli nám to potvrdí, nebo nepotvrdí, že nějaká zpráva vůbec byla vypracována. To je na něm, ale já si myslím, že v jeho osobním zájmu by mělo být, aby byl co nejvstřícnější, protože potom ten skandál padá hodně i na vrub té služby,“ dodal.

BIS nepopírá, že se o pražské politiky a lobbisty v roce 2007 zajímala, možný únik odposlechů nechá vyšetřit vlastní inspekcí. „U takového podezření nelze zůstat jen u verbálního odmítání, je třeba to důkladně prošetřit,“ řekl ČT ve středu mluvčí BIS Jan Šubert.

Tajné telefonické nahrávky z roku 2007 podle MF DNES zachytily rozhovory kmotra pražského byznysu Romana Janouška s tehdejším pražským primátorem Pavlem Bémem a taky s klíčovým úředníkem Peterem Ďuricou, který na magistrátu šéfoval odboru obchodních aktivit. Dokazují nadstandardní vztahy Janouška s vedením magistrátu a ODS. Janoušek například dal úředníkům požehnání k prodeji majetku dopravního podniku. Z nahrávek vyplývá, že také spolurozhodoval i o územním plánu, o prodejích pozemků nebo obchodních aktivitách magistrátních společností. Mluvil také do obsazení vedení akciových společností řízených magistrátem nebo personální politice na nejvyšších místech krajských sekcí VZP.

Janoušek s médii odmítá komunikovat a Bém pokládá celou věc za uměle živenou pseudokauzu. „S panem Janouškem, a upřímně řečeno vlastně s nikým, nevedu žádné 'zpravodajsky atraktivní' hovory,“ podotkl. Sám navíc záznamy, které se prozatím neznámou cestou v roce 2009 dostaly k agentuře ABL, považuje za možný podvrh. Téma územního plánu prý s Janouškem v životě neřešil. Bývalý ministr vnitra a někdejší šéf civilní rozvědky Bublan však má jiný názor. „Úplné falzum vyrobit nelze, to se dá jednoznačně dohledat. Navíc to, co má Mladá fronta k dispozici, tak je vidět, že je skutečný záznam, který vyrobila tajná služba, už je to vyselektováno z těch soukromých hovorů, je to jenom ta zájmová oblast. Já bych asi zpochybnil to, že je to falzum,“ zmínil.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)