ČSSD chce Šnajdrovo odvolání z čela rady VZP

Praha - Opoziční ČSSD chce prosazovat odvolání poslance Marka Šnajdra (ODS) z čela správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Dnes to řekl stínový ministr zdravotnictví sociální demokracie a poslanec David Rath. Teprve potom by se podle něho mělo debatovat o osudu ředitele VZP Pavla Horáka.

Správní rada pojišťovny bude zasedat v pondělí. Věci veřejné už oznámily, že budou usilovat o Horákovo sesazení v souvislosti se zveřejněnými odposlechy, podle nichž mohli dění v pojišťovně výrazně ovlivňovat politici a lobbisté zvenčí.

Rath se opřel i do Johna

Odposlechy telefonátů mezi tehdejším pražským primátorem Pavlem Bémem (ODS) a vlivným podnikatelem Romanem Janouškem o obsazování hlavní pozice v pražské pobočce VZP podle Ratha potvrzují tezi, že Horák je loutka, kterou řídí Šnajdr. „Zásah musí být veden za kulisy,“ zdůraznil Rath.

David Rath (ČSSD) k odvolání Pavla Horáka:

„Málo čelil politickým tlakům, nicméně on není loutkář, on je loutka. Chcete-li trestat loutku za to, že zvedá své ruce a nohy, jak loutkář tahá za provázky, tak jsme na špatném místě. Zásah musí být veden za kulisy. Loutkářem je stále stejný Marek Šnajdr, který měl pak napojení na tyto bossy.“

Podle Ratha by měl také z čela Věcí veřejných odejít Radek John, pokud to se změnou vedení VZP myslí VV vážně. Připomněl údajně nevýhodnou smlouvu na vydávání časopisu mezi VZP a firmou Ora Print, za níž prý stál Janoušek; dohodu podepsal za Ora Print John. „John tady posloužil Janouškovi jako bílý kůň,“ uvedl Rath. 

Jiří Rusnok (VV), člen správní rady VZP, ve Studiu ČT24 podotkl, že Věci veřejné žádaly změnu ve vedení pojišťovny již před pár měsici. „Jak Horák, tak Šnajdr fungují ve struktuře VZP již dostatečně dlouhou dobu na to, aby byly zodpovědné za stav ve VZP, takže o přetahování, jestli nejdřív pan ředitel Horák, nebo nejdřív má jít na jednání bod na odvolání pana Šnajdra, je v tuto chvíli vedlejší,“ uvedl Rusnok s tím, že by ale dotyční měli nejprve podat ke kauze vysvětlení. 

Člen správní rady VZP a poslanec ČSSD Jaroslav Krákora ještě před Rathovou tiskovou konferencí řekl, že by návrh na Horákovo a Šnajdrovo odvolání osobně podpořil. „Skutečnost s odposlechy i situace pojišťovny je závažná,“ uvedl. Členové rady za ČSSD se budou podle Krákory o postoji v pondělí před zasedáním správní rady ještě radit.

Komunisté jsou dlouhodobě připraveni hlasovat pro Horákovo odvolání. V případě návrhu na Šnajdrův odchod jde ale podle poslankyně KSČM a členky správní rady Soni Markové o „složitější situaci“. Marková soudí, že se jedná o „vyřizování účtů“ od VV, které o jeho odvolání také hovoří. „Věci veřejné ztratily jakýkoli morální i jiný kredit někde někoho odvolávat,“ řekla.

Šťastný: pro personální změny není důvod

Další člen rady a poslanec KSČM Miroslav Opálka pokládá informace z odposlechů za závažné, potřeboval by si je prý ale ověřit. Odvolání špiček pojišťovny podle něho nemá nyní šanci na úspěch; pokud budou zástupci ODS, TOP 09 a vlády proti, návrh nemůže být schválen. „Pokud Věci veřejné myslí návrh vážně a nedělají to jen pro své zviditelnění, musely by věc nejprve prodiskutovat, aby byl schválen,“ řekl Opálka.

Občanští demokraté návrh VV podle poslance a člena správní rady VZP Borise Šťastného nepodpoří, pro personální změny ve vedení pojišťovny není žádný důvod. VZP je „i v době krize stabilní institucí hospodařící efektivně a hledající úspory na všech frontách,“ sdělil Šťastný. Zabývat se materiály soukromé bezpečnostní agentury, o jejichž původu, autenticitě a legálnosti se vedou spory, není legitimní, dodal.