Křeslo pod špičkami VZP se ani nezatřáslo

Praha - Návrhy na odvolání ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Pavla Horáka a předsedy správní rady pojišťovny Marka Šnajdra (ODS) se na program dnešního jednání rady nedostaly. Jejich další působení ve funkcích se mělo řešit kvůli nahrávkám hovorů mezi pražským exprimátorem Pavlem Bémem a lobbistou Janouškem, v nichž právě jména Šnajdra s Horákem zazněla.

Schvalování programu začalo hlasováním o Šnajdrovi, pro zařazení bodu byli všichni za ČSSD, KSČM a dva ze tří z Věcí veřejných, poslanec Michal Babák (VV) se zdržel. Proti byli zástupci za ODS, TOP 09 a ministerstvo. „Následovalo hlasování o Horákovi, to už bylo méně přehledné. My za ČSSD jsme se zdrželi, odvolávat ředitele bez Šnajdra nemá cenu,“ vysvětlil člen správní rady za ČSSD Michal Sojka.

Místopředseda výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny a člen správní rady VZP Jaroslav Krákora (ČSSD):

„Myslíme si, že nejdůležitější figura v tomto případě je předseda správní rady, předseda VZP je prakticky až druhým mužem a nechceme destabilizovat pojišťovnu eventuálním náhlým odvoláním současného ředitele.“

Věci veřejné navrhovaly Horáka sesadit kvůli obsahu odposlechů hovorů mezi někdejším pražským primátorem Pavlem Bémem (ODS) a vlivným podnikatelem Romanem Janouškem. Podle nich mohli dění ve VZP ovlivňovat lobbisté. ČSSD zdůvodňovala požadavek na Šnajdrovo odvolání tím, že Horáka řídí. Ovšem VV vidí Horákovu pozici autonomně. „Jsme přesvědčeni, že pro chod VZP a především pro kvalitu práv klientů je zásadnější odvolat ředitele Horáka, který přímo ovlivňuje chod pojišťovny. Otázku správní rady je třeba řešit až následně po stabilizaci každodenního chodu VZP,“ uvedl poslanec a člen správní rady Michal Babák.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) před dnešním jednáním rady uvedl, že odvolání
ředitele Horáka je pro něj jednou z variant do budoucna. V tuto chvíli si prý ale nepřeje rozsáhlou destabilizaci VZP. Nejprve chce hloubkovou kontrolu ve VZP, která by měla případné nesrovnalosti odhalit.

Heger šéfovi největší zdravotní pojišťovny vyčítá, že nedokáže zajistit péči o pacienty a nedotáhl některé zakázky. Mluví o projektu elektronických zdravotních knížek IZIP, nevyřešených zakázkách na informační technologie či problémech se zajištěním péče o pacienty. Horák jakékoliv pochybení odmítá. Tvrdí, že veškerá péče je zajištěna, neví o žádném případu, kdy by zajištěna nebyla.

Leoš Heger
Zdroj: ČT24

Pojištěnci se chystají k Ústavnímu soudu, chtějí změnu zaběhnuté praxe

Platforma zdravotních pojištěnců chystá ústavní stížnost, kterou chce dosáhnout toho, aby se občané mohli podílet na správě zdravotních pojišťoven. Novinářům to dnes řekl právník občanského sdružení Ondřej Dostál. Běžný občan podle něj nemá možnost rozhodovat o penězích, které povinně platí na pojistném. Nemá možnost do těchto orgánů volit ani být do nich volen.

„Byli jsme v poslední době šokováni zprávami o tom, že obsazení funkcí ve zdravotní pojišťovně je konzultováno s politiky a lobbisty. Nicméně nejen toto, ale dlouhodobá nemožnost ovlivnit z pozice občana, který stamiliardové rozpočty pojišťoven plní, kdo za něj jedná, je v rozporu s listinou práv a svobod,“ uvedl právník. Platforma podle něj vychází z toho, že pojišťovny jsou veřejnými fondy. Podle listiny mají občané právo účastnit se na správě věcí veřejných přímo, nebo prostřednictvím volených zástupců. Volební právo musí být přímé, rovné a tajné, podotkl právník.