Za znásilnění tří dívek dostal muž z Jirkova 12 let

Ústí nad Labem - Ústecký krajský soud dnes poslal za znásilnění tří žen, včetně dvou nezletilých, muže z Jirkova celkem na 12 let do vězení. Osmadvacetiletý Michal Dunka se na místě proti rozsudku odvolal. Tvrdil, že je nevinný a že dvě z obětí vůbec nezná.

Soudkyně uvedla, že vina muže byla jednoznačně prokázána, a to výpověďmi obětí, dalších svědků i důkazy. Podle soudu donutil k orálnímu sexu tři dívky v letech 2011, 2010 a 2007. Soud uložil muži souhrnný trest, a to v prvních dvou případech sedmiletý a v posledním případě pětiletý. Muž, pokud rozsudek potvrdí vrchní soud, po vykonání jednoho trestu nastoupí druhý. Soud jej v obou případech zařadil do věznice s ostrahou. Státní žalobkyně, která si ponechala lhůtu na rozmyšlenou, žádala trest v horní hranici sazby, která je pět až 12 let.

Dunka podle obžaloby pod pohrůžkou násilí donutil k orálnímu sexu tehdy čtrnáctiletou dívku loni v únoru v Chomutově. Dunka tvrdil, že vše vykonala dobrovolně. Oběť trpí podle znalců posttraumatickými stavy a sociální fobií, její zdravotní stav vyžaduje dlouhodobou léčbu a nejsou vyloučeny trvalé následky. Školačce navíc ukradl mobilní telefon.

Další dívku, tehdy osmnáctiletou, stejným způsobem podle soudu donutil k orálnímu styku v červenci 2010. Vyhrožoval jí, že když ho neposlechne, tak ji zabije. V těchto dvou případech soud rozhodl o trestu ve výši sedm let.

Třetí čin se stal v prosinci 2007 v Jirkově. Tehdy třináctiletou dívku muž podle soudu zatáhl do lesa a donutil jí k opakovanému orálnímu styku. Dívce pak sebral telefon, aby nemohla zavolat pomoc. Vzhledem k dětskému vzezření muselo být Dunkovi podle soudu stejně jako v prvním případě jasné, že dívce není 15 let. Dunka i dnes zopakoval, že dvě ze tří dívek vůbec nezná. Protože byl v minulosti soudně trestán, soud zrušil předchozí tresty a uložil mu za poslední čin souhrnný trest ve výši pěti let.