Nečas nechce svým nástupcům v čele ODS okopávat kotníky

Praha – Současný předseda ODS Petr Nečas nechtěl na brífinku po jednání vlády příliš komentovat výroky svého předchůdce ve funkci Mirka Topolánka. Ten v Mladé frontě DNES uvedl, že „Nečasovská parta“ v době jeho odchodu z čela ODS podržela ve významných pozicích jak někdejšího ministra vnitra Ivana Langera, tak exprimátora Pavla Béma, ačkoliv on v té době navrhoval i jejich odchod. Nečas na tiskové konferenci poznamenal, že se na Topolánka za jeho výroky „nezlobí“, on sám se však prý vůči svým předchůdcům vymezovat nehodlá.

Expremiér je podle Nečase soukromá osoba, a tak má právo říkat si, co chce. „Zda z jeho výroků plyne nebo neplyne to, že stále po dvou letech z něho nevyprchala hořkost, že není předsedou ODS, to ponechám ostatním, nechť to posoudí,“ podotkl nynější šéf občanských demokratů. Nečas doufá, že jako budoucí bývalý předseda občanských demokratů nebude svým nástupcům okopávat kotníky. Bývalý primátor Pavel Bém byl v reakci mnohem ostřejší: „Topolánek vypustil radioaktivní záření, které zahubilo jeho, dnes mne a zítra celou ODS.“ 

Byl to právě Nečas, který Topolánka ve vedení strany vystřídal poté, co tehdejší předseda musel odejít po skandálu s jeho slovy pronesenými - a tajně zaznamenanými - při diskusi s redaktory časopisu Lui.   

Topolánek dnes v rozhovoru pro MfD mimo jiné uvedl, že má Nečas za Béma absolutní odpovědnost, právě proto, že nevyužil možnosti se ho v té době zbavit. Nynější premiér prý také stejně jako Topolánek sám o situaci na pražském magistrátu věděl a pokud by říkal, že ne, lhal by. Bém nyní čelí skandálu s tajně pořízenými nahrávkami jeho telefonických hovorů s lobbistou Romanem Janouškem, které dokládají podobu zákulisních praktik v pražské politice.   

Bývalý premiér se v rozhovoru opřel i do největších byznysmenů v Česku: „Pokud se bavíme o Janouškovi, tak se tady bavíme o lumpech v řádech stovek milionů (…). Vždycky mě baví, když slyším mluvit Andreje Babiše… Protože on je samozřejmě jeden z nich,“ uvedl Topolánek. Babiš si ovšem nenechal nic líbit, ve vyjádření pro ČT Topolánka přirovnal k typickému neúspěšnému podnikateli, který šel do politiky proto, aby zbohatl: „Vytvořil nám tady justiční mafii a zplodil toskánskou partu,“ uvedl Babiš.

Reportáž Štěpánky Martanové a Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)