Dva rychlíky jely po stejné koleji, zastavily 20 metrů od sebe

Praha - Z pražského Hlavního nádraží vyjel odpoledne proti rychlíku stojícímu v tunelu Balabenka další rychlík. Vlak se podařilo zastavit, až když byla čela souprav 20 metrů od sebe. Uvedl to mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Nikdo naštěstí nebyl zraněn. Proč se dostaly protijedoucí rychlíky na stejnou kolej, nyní inspekce zjišťuje, jeden z vlaků zřejmě vyjel na trať i přes zákaz jízdy. Dráhy budou muset opravit poškozenou výhybku, škoda proto dosáhla 450 tisíc korun.

Na stejnou kolej vyjel rychlík na trase Praha - Letohrad a protijedoucí rychlík z Děčína do Prahy. „Vlaky byly zastaveny pomocí zabezpečovacího zařízení a funkce Generální stop,“ uvedl Drápal. „Pravděpodobnou příčinou nehody je projetí jednoho vlaku návěstím zakazujícím jízdu. Podrobnosti zjišťujeme,“ dodal. Podle mluvčího Českých drah Radka Joklíka je důležité, že se ukázalo, že zabezpečovací systém funguje.

Podobný incident se stal na konci ledna na trati mezi Pardubicemi a Rosicemi nad Labem. Rychlík jedoucí z Liberce do Pardubic tehdy vjel na kolej, kde již stál osobní vlak. Soupravy se ale nesrazily, rychlík zvládl zastavit včas. Příčinou najetí rychlíku na obsazenou kolej byl s největší pravděpodobností špatný pokyn signalisty.