Dejme dětem z dětských domovů šanci na lepší život

Praha – Projekt Podporuj mě neziskové organizace Dejme dětem šanci se snaží mladým lidem z dětských domovů usnadnit start do života. Dárci, kteří se do něj zapojí, naspoří konkrétnímu dítěti peníze, které mu pomohou například při zařizování vlastního bydlení. Bez cizí pomoci končí totiž řada mladých lidí z domovů na ulici.

Jakmile děti dostudují, musí si najít práci a bydlení. Dětský domov jim může dát do začátku pár tisíc korun na přilepšenou, ale to většinou nestačí na kauci a první nájem za garsonku. Ačkoliv mají děti výuční listy a maturity, těžko se ale uplatňují na pracovním trhu. „To je hlavní důvod, proč celá ta péče selhává,“ myslí si ředitelka plzeňského dětského domova Domino Naďa Erbová.

Právě takovým mladým lidem se snaží pomoci projekt Podporuj mě organizace Dejme dětem šanci. „Je to vlastně taková obdoba adopce na dálku, která je všeobecně známá. Akorát že se ta pomoc zaměřuje na děti vyrůstající v domovech v České republice,“ vysvětluje manažerka organizace Michaela Chovancová.

Dárce posílá peníze na účet jednomu konkrétnímu obyvateli dětského domova, který je dostane, až když opouští jeho brány. Použít je může třeba při zařizování vlastního bytu. Organizace Dejme dětem šanci také nabízí lidem odcházejícím z dětského domova i takzvaný startovací balíček - základní věci, které budou potřebovat do samostatného života. Dále jim pomáhá shánět peníze na vzdělání nebo na zdravotní pomůcky, jako jsou rovnátka či brýle. Připravuje také projekt, který jim pomůže shánět práci. 

Reportáž Antonína Šimůnka (zdroj: ČT24)