Srážce vlaků se snažil zabránit i jeden cestující, fanoušek železnice

Praha – Rychlík, který vjel včera do pražského tunelu po koleji, na které už stál jiný vlak, zastavily minimálně dvě brzdy. Kromě generálního stopu výpravčího se snažil soupravu zastavit zatáhnutím za brzdu i jeden z cestujících. Drážní inspektoři odhadují, že důvod, proč proti sobě oba vlaky vyjely, budou definitivně vědět nejdřív za měsíc. V Praze je kvůli incidentu železniční výluka. Vlaky se sice nesrazily, byla ale poškozena jedna výhybka na severním zhlaví hlavního nádraží. Správa železniční dopravní cesty, které koleje patří, ji zatím neopravila. Až do pondělí nebudou na hlavní nádraží zajíždět některé rychlíky.

„Všiml jsem si, že jedeme proti červené, tak jsem dával pozor, koukal jsem z okna, potom jsem si všiml, že je asi špatně přestavená výměna… Když jsem viděl v tunelu, jak stojí proti rychlík, tak jsem zatáhl za záchrannou brzdu,“ řekl ČT student a redaktor ŽelPage.cz Michal Šimek. Podle drážní inspekce musel zatáhnout za brzdu přesně ve chvíli, kdy dostal vlak pokyn i generálním stopem. Zda brzdil i sám strojvedoucí, se zatím neví.

Jeden z vlaků hned za nástupištěm najel na výhybku, která ještě pořádně nenastavila cestu, kudy měl jet. „Ze zcela neznámých příčin, a je to fatální porušení všech možných předpisů ze strany obsluhy lokomotivy, došlo ke svévolnému rozjetí, i když neměl postavenou vlakovou cestu,“ řekl k nehodě mluvčí SŽDC Pavel Halla. Podle mluvčího ČD Radka Joklíka šlo přitom o dvaapadesátiletého zkušeného strojvedoucího, který na hlavní nádraží pravidelně jezdí.

Tlačítka pro generální stop
Zdroj: ČT24

V Praze je nyní kvůli incidentu železniční výluka. Dnes ovlivní výluka zejména rychlíkovou linku Praha – Děčín. U čtyř spojů v každém směru bude odřeknut úsek Praha-hlavní nádraží – Praha-Holešovice. Cestující budou muset tento úsek absolvovat metrem. Jedná se o vlaky, které obvykle jedou z Prahy hl. n. v 6:50, 8:50, 15:50 a 17:50 a které obvykle přijíždějí v 6:08, 8:08, 15:08 a 17:08. Odjezdy spojů z Holešovic na Děčín budou odloženy o deset minut, aby cestující stihli dojet z hlavního nádraží.

Celý den potom musí se zdržením počítat cestující, kteří chtějí vyrazit kterýmkoli vlakem z pražského hlavního nádraží směrem na sever nebo na východ (přes Holešovice, Vysočany nebo Libeň). Kvůli poškozené výhybce je snížena kapacita stanice, vlaky tak mohou delší dobu čekat na volný průjezd.

Reportáž Jakuba Kajtmana a Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)