Chlamydie způsobují neplodnost - infekce se rozšiřuje

Praha – Počet lidí nakažených chlamydiemi v poslední době stoupá. S nemocí, která se přenáší pohlavním stykem, do ordinací loni přišlo o třetinu víc Čechů než v předchozích letech. Bakterie, jejímiž přenašeči jsou zejména muži, přitom u mnoha pacientů způsobují neplodnost. Většina žen v centrech umělého oplodnění nemůže mít děti přirozenou cestou právě kvůli nim. Více se dozvíte v pořadu Tep 24, začíná v sobotu od 10:32.

„Nebezpečnost nemoci narůstá rovněž kvůli tomu, že lidé jí mohou být nakažení několik měsíců či let a ničeho si nevšimnout. Z osmdesáti procent její akutní zánět probíhá bezpříznakově,“ upozorňuje vedoucí podolského Centra asistované reprodukce Jitka Řezáčová. Nákaza se tak může, aniž by byla nějak léčena, šířit k dalším sexuálním partnerům.

Registr nakažených neexistuje

Podle lékařů i proto počty nemocných neustále rostou. „V naší ambulanci jsme měli v loňském roce 456 nových případů, což je oproti roku 2010 nárůst o 176 případů,“ vypočítává Přemysl Procházka z Dermatovenerologické ambulance Praha. Jedinou prevencí je chráněný styk a v případě rizikového chování navíc doktoři doporučují testy.

Bakterie chlamydie
Zdroj: ČT24

Neléčená infekce chlamydií pacientům způsobuje chronické záněty, u obou pohlaví má ale také vliv na plodnost. Ženám uzavírá vejcovody, u mužů zase podle výzkumů snižuje kvalitu spermií – jejich koncentraci a pohyblivost.

Chlamydie mohou způsobit také kašel

V populaci je rozšířený i další druh chlamydie, která napadá dýchací cesty a projevuje se vytrvalým kašlem. „U chlamydiové infekce se ví, že je to protrahovaný a suchý, tedy dráždivý a neproduktivní kašel trvající řadu týdnů,“ uvedla Hana Zákoucká ze Státního zdravotního ústavu. Tato infekce se šíří stejně jako viróza kapénkou. V průběhu života se s ní setká většina lidí, těm se silnou imunitou ale neublíží.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

U obou druhů chlamydií zabírají antibiotika. Podle lékařů by si je ale lidé rozhodně neměli ordinovat sami, jak radí některé internetové portály. Tím totiž můžou svoje zdraví ještě víc ohrozit.