Kubát: Matematika je důležitá pro myšlení a vzdělávání člověka

Praha - „Málokdo mimo matematiku si uvědomuje, že matematika není o počtech či výpočetních vzorcích, ale o způsobu myšlení,“ prohlásil prezident Václav Klaus při oslavě 150. výročí založení Jednoty českých matematiků a fyziků. Podle jejího předsedy Josefa Kubáta je matematika opravdu důležitá pro rozvoj myšlení, a tak by zcela určitě měla být součástí maturity. Nicméně zcela povinná by měla být především pro gymnazisty a studenty odborných škol technického zaměření.

„Jestliže budou všichni maturovat z matiky, tak budeme muset snížit její úroveň a to by byla škoda,“ míní předseda Jednoty českých matematiků a fyziků Josef Kubát. Jelikož je ale matematika důležitá pro myšlení a vzdělávání člověka, tak by součástí maturit měla být. Studenti by však měli mít možnost si vybrat mezi úrovní.

Vybírat mezi úrovní mohou oproti dřívější dobám díky státním maturitám. Ty jsou podle Kubáta dobrým nápadem, protože existuje srovnání mezi studenty. „Dvojka na jedné škole je jiná, než dvojka na jiné škole. Srovnání je tedy spravedlivé,“ míní Kubát. Otázkou ale zůstává úroveň. Gymnázia by měla mít vyšší úroveň a stejně tak i některé odborné školy technického zaměření, protože podle Kubáta drtivá většina těchto studentů jde na vysoké školy. Něco jiného je to pak prý u integrovaných škol.

Úroveň matematických znalostí klesá 

Posledních několik let je možné podle různých statistik i zkušeností učitelů pozorovat klesající úroveň v matematických znalostech napříč žákovským a studentským věkovým spektrem. „Je to problém motivace žáka,“ tvrdí Kubát s tím, že dříve dostat se na školu, kde je potřeba matika, bylo náročné a student se tak musel připravovat. Druhý problém je prý to, že ze škol zmizela píle a zodpovědnost. „Myslím, že potřebujeme ze škol odstranit lenost.  Jsou i vynikající žáci, ale těch s horším prospěchem bohužel přibývá,“ říká Kubát.

Josef Kubát:

„Dnes je 85 vysokých škol a dostat se na některé typy škol je naprosto jednoduché. Dostanou se tam i lidi, kteří by se tam před deseti lety nedostali.“

Prezident Klaus klesající prestiž matematiky také zmínil, a to ve svém projevu ke 150. výročí založení Jednoty českých matematiků a fyziků. Podle něj je krize způsobena poklesem všeobecných standardů ve vzdělání a tím, že se otevřela hráz pro „masivní získávání vysokoškolských diplomů v pochybných oborech bez matematiky“. Mylná je podle něj víra v to, že výpočetní technika lidi zbaví povinnosti učit se matematiku.