CERMAT dal na web nové cvičné maturitní testy

Praha - Studenti si mohou na webu vyzkoušet ilustrační zadání maturitních testů a písemek.  Na stránkách novamaturita.cz je zveřejnilo centrum pro přípravu maturit CERMAT. Zájemci si mohou zkusit testy z češtiny, matematiky a pěti cizích jazyků, a to v lehčí i těžší verzi. U jazyků a češtiny si mohou školáci udělat i písemnou práci, u cizích jazyků je k dispozici také zkouška z poslechu. Na CERMAT už se ale začaly obracet školy, kterým připadá letošní ilustrační test z matematiky těžší než loni. Druhý ročník státních maturit startuje za měsíc.

„Ilustrační test slouží k tomu, aby si maturanti ověřili, zda učivu rozumí a jsou schopni reagovat alespoň na základní úlohy. Pokud zjistí drobné nedostatky v základním učivu, stále mají ještě čas něco dostudovat,“ uvedl CERMAT.

Maturanti najdou na webu didaktické testy i se správnými odpověďmi. U češtiny a cizích jazyků se mohou podívat i na ukázková témata písemné práce a zamyslet se, jestli by na některé ze zadání dokázali do hodiny napsat alespoň 200 slov. U angličtiny, němčiny, francouzštiny, ruštiny a španělštiny je ke stažení i poslechový test.

Školy dostaly ukázkové testy už před dvěma týdny. Na infolinku CERMAT se pak podle mluvčího centra Petra Habáně obrátilo několik učitelů a žáků, kterým se zdál ilustrační test z matematiky těžší než loni. „Pokud se nyní žákům zdají být předchozí ostré testy jednodušší, může to být způsobeno tím, že se jejich obsahu ve škole průběžně věnovali. Každý nový test se zdá těžký, neboť neobsahuje jen nacvičené úlohy, ale je pro žáky do jisté míry nový. Nicméně učivo, jehož osvojení úlohy v testu ověřují, by pro letošní maturanty nemělo být neznámé,“ reagoval CERMAT.

Jednotná zkouška se skládá ze dvou povinných předmětů, vedle češtiny mají maturanti na výběr mezi cizím jazykem a matematikou. Studenti si mohli v přihlášce zvolit, zda chtějí skládat lehčí nebo těžší verzi zkoušek. Druhý ročník státních maturit startuje 2. května testy a písemnými pracemi. Výsledky dostanou školy 15., od 16. května do 8. června se budou pořádat ústní zkoušky. Nejpozději do 15. června by pak studenti měli dostat maturitní vysvědčení.