Bartákovy sexuální delikty posílá policie žalobcům

Praha - Policie navrhla obžalovat lékaře Jaroslava Bartáka, podezřelého ze sexuálního napadání svých asistentek. Mluvčí pražských žalobců Štěpánka Zenklová bez dalších podrobností potvrdila, že státní zástupce návrh na podání obžaloby obdržel a spolu s ním i rozsáhlý spis. Policie lékaře stíhá ze sedmi trestných činů, za které mu hrozí až dvanáctileté vězení. Barták je stále ve vazbě.

„Státní zástupkyně spis prostuduje a poté rozhodne o dalším postupu. Pokud se státní zástupkyně ztotožní s návrhem policie, pak by podala obžalobu, ale pochopitelně ještě může vrátit případ k došetření,“ konstatovala pro ČT Zenklová.

Kriminalisté nedávno doktorovi zpřísnili právní kvalifikaci jednoho z trestných činů. Bartákovo jednání se prý těžce podepsalo na psychice tří žen. Ze znaleckého zkoumání lékařových sexuálních pohnutek podle časopisu Týden navíc vyplynulo, že trpí patologickou poruchou osobnosti. Kvůli údajnému způsobení těžké újmy tak hrozí lékaři místo desetiletého až dvanáctileté vězení. Barták se hájí tím, že asistentky měly sex ve smlouvě a šlo o prostitutky. Prý jde o spiknutí s cílem ho diskreditovat.

Policie zadržela Bartáka koncem srpna na letišti v pražské Ruzyni po jeho návratu z dovolené. Po několikahodinovém výslechu ho obvinila a soud jej posléze poslal do vazební věznice na Pankráci. Bartákovu aféru spustila jedna z jeho bývalých asistentek Lucie, kterou údajně doktor trýznil během dovolené na Filipínách.