Brnění odmítá hazard, podalo trestní oznámení na MF

Brno - Občanské sdružení Brnění podalo trestní oznámení na úředníky ministerstva financí. Ti podle sdružení povolovali hazard nezákonně. Reaguje tak na postup ministerstva, které i přes nález Nejvyššího soudu odmítlo rušit povolení pro automaty, které jsou v rozporu s vyhláškami obcí.

Občanské sdružení Brnění, které má regulaci hazardu jako jeden ze svých hlavních cílů, uvádí jako hlavní důvody trestního oznámení:

 1. Zejména se jedná o porušování výše maximální sázky a nejvyšší výhry z jedné hry – ministerstvo povolilo až desetitisíckrát vyšší vsazenou částku na jednu hru, než umožňuje zákon. Namísto 5 Kč u výherního hracího přístroje povolilo 50 000 Kč u elektromechanické rulety, u videoterminálu pak 1 000 Kč na jednu hru.

 2. Dohromady povolilo ministerstvo financí asi 70 000 tisíc hazardních přístrojů. U každého povolení porušilo ustanovení o maximálních limitech, ustanovení o délce povolení a takřka vždy povolilo hazardní přístroj v rozporu s vyhláškou obce či se sousedstvím školy, nemocnice, kostelu, úřadu.

 3. Ministerští úředníci nerespektují rozhodnutí Ústavního soudu. Ten přikázal ve všech případech, kdy se jejich hazardní přístroje ocitnou v rozporu s vyhláškou obcí, zahájit takzvaná přezkumná řízení a povolení v zásadě vždy zrušit. Ministerstvo ale v několika konkrétních případech prokazatelně řízení nezahájilo a obce či občany odbylo ve smyslu, že na to nemá čas, že mu to neumožňuje zákon, případně nezareagovalo vůbec. Jedná se o tyto obce: České Velenice, Brno, České Budějovice, Ondřejov, Náchod.

Na druhou stranu v letošním roce vláda zavedla přísnější pravidla v oblasti zdanění hazardních her, které dříve probíhalo formou odvodů (6–20 % ze zisku) na takzvané veřejně prospěšné účely. Dnes daň tvoří pětinu rozdílu mezi penězi, které získají od sázkařů a které vyplatí na výhrách. Tento krok vede k průhlednějšímu výběru financí, je však nepříznivý pro některé spolky a občanská sdružení, která se těmto prospěšným aktivitám věnují.

Rozhovor s Matějem Hollanem (zdroj: ČT24)

Sdružení Brnění také radí lidem, co dělat pro omezení hazardních her ve jejich obci. Podle sdružení je třeba přesvědčit radnici, aby proti rozhodnutí ministerstva financí bojovala. Příkladem úspěšné snahy radnice jsou obce Františkovy Lázně a Chrastava, na jejichž území hazard není. Jiný způsob boje s hazardem zvolily severočeské Teplice, které místo úplného zákazu uzavřely dohodu s provozovateli heren. Musely zmizet velké poutače a nabídky bezplatného alkoholu pro hráče, naopak byly zavedeny kamery s třicetidenní archivací a noční vstup jen po důkladné kontrole. I zde ale skupina aktivistů kritizuje vedení města a dává dohromady petici, na jejímž konci by mělo být obecní referendum o úplném zákazu heren.