Do vedení Exekutorské komory nastoupí Jiří Prošek

Praha - Sněm soudních exekutorů zvolil nové vedení Exekutorské komory. Prezidentem se stal dosavadní viceprezident Jiří Prošek, který ve funkci vystřídal Janu Tvrdkovou. Novým viceprezidentem je David Koncz. Dalšími členy prezidia jsou Vladimír Plášil, Stanislav Pazderka a Michal Rudý. Tříletý mandát skončil k dnešnímu dni vedle Tvrdkové také Arnoštu Hofmanovi a Ingrid Švecové.

Tvrdková je soudní exekutorkou z Prahy 4, exekuční činnost vykonává od roku 2001. Prošek je z Exekutorského úřadu Plzeň-město a exekutorem je necelých pět let.

Nové prezidium se chce zaměřit především na osvětovou a edukační činnost směrem k veřejnosti. Exekutorská komora sdružuje asi 146 soudních exekutorů. Exekutory vybírá komora a jmenuje je ministr spravedlnosti.

Poslanci v současné době posuzují návrh na zpřísnění podmínek pro exekutorskou činnost. Dlužníci možná budou před provedením exekuce dostávat povinně výzvu, aby dluh dobrovolně zaplatili. Exekuce by se také mohly v některých případech spojovat do jedné, čímž by se dlužníkům snížily jejich náklady. Ustanovení se patrně dostanou do novely občanského soudního řádu a exekučního řádu, kterou se v březnu zabýval sněmovní ústavně-právní výbor. Podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila navrhované změny reagují na nedostatky zákona a na problémy, které se při exekucích objevují.

Exekuční soudy loni nařídily rekordní počet 936 000 exekucí, což je o 234 000 meziročně více. V důsledku toho stoupl počet exekucí, při nichž byl dluh vymožen, o 45 000 na 191 000. V roce 2010 se počet nařízených exekucí meziročně poprvé v historii snížil.